Uručen otkaz svedoku nesreće u fabrici oružja

1210

Marko Mitrović, radnik u fabrici naoružanja Milan Blagojević iz Lučana i jedan od očevidaca prošlogodišnje tragedije u kojoj su dva čoveka izgubila život, ostao je bez posla, pošto sa njim nije produžen ugovor o radu na određeno vreme.

I dok Mitrović, kao i advokat koji zastupa porodicu preminulog radnika, tvrdi da je po sredi pritisak na svedoka i upozorenje ostalim radnicima fabrike, sam direktor Radoš Milovanović za Danas oštro demantuje te navode.

– Juče bi mi bilo okruglo dve godine kako radim u fabrici Milan Blagojević u Lučanima. Bio sam zaposlen na određeno vreme i na svaka tri meseca mi je produžavan ugovor. Juče mi nije produžen ugovor i sasvim sam siguran da to isključivo ima veze sa iskazom koji sam dao tužilaštvu – kaže za Danas Marko Mitrović.

On je 14. jula prošle godine, bio svega nekoliko metara od Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića kada se bure u kojem su se nalazili otpaci baruta zapalilo. Mitrović je imao sreće i prošao je sa manjim opekotinama. Milivojević i Ignjatović su naknadno preminuli od zadobijenih opekotina. Kao neposredni očevidac, Mitrović je u više navrata saslušavan u policiji i tužilaštvu. Kako ističe, prilikom prvog saslušanja u policiji, rekao je da je u burićima koje su istovarali Milivojević i Ignjatović bilo previše baruta. Međutim, kada je sledeći put razgovarao sa policijskim službenicima, promenio je iskaz. Kada su ga krajem maja u tužilaštvu upitali zbog čega je to uradio, rekao je da je to učinio na pritisak direktora Radoša Milovanovića. Manje od mesec dana kasnije, sa njim nije produžen ugovor, nakon čega je ostao bez posla.

– Prvobitan iskaz sam promenio zbog straha da ću izgubiti posao. Tada me je direktor Milovanović pozvao u fabriku i rekao mi da kažem da je požar nastao zato što su poginuli radnici ispustili bure, što apsolutno nije istina. Potpuno sam ubeđen da meni nije produžen ugovor zbog toga što sam u tužilaštvu rekao da je direktor vršio pritisak na mene – kaže za Danas Mitrović.

NJegov slučaj, prema mišljenju Vladimira Todorića, advokata porodice poginulog radnika Milomira Milivojevića, predstavlja upozorenje svim ostalim svedocima u postupku koji se pred Osnovnim tužilaštvom u Ivanjici vodi zbog pogibije dvojice radnika.

– Mi smo tužilaštvo već upozoravali da postoji opasnost od toga da Radoš Milovanović vrši pritisak na svedoke. Međutim, sva naša upozorenja tužilac Stevan Milićević je ignorisao iako mu zakon nalaže da zaštiti svedoke i pokrene krivično gonjenje zbog pritisaka na njih – kaže Todorić koji je juče podneo zahtev republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac da istragu pogibije radnika u fabrici Milan Blagojević u Lučanima preuzme Tužilaštvo za organizovani kriminal iz Beograda. Na ovaj korak se odlučio, kako navodi, zbog straha da Radoš Milovanović može da utiče na rad Osnovnog tužilaštva u Ivanjici.

Radoš Milovanović, direktor fabrike Milan Blagojević, u izjavi za Danas oštro je demantovao da iskaz Marka Mitrovića ima ikakve veze sa tim što njemu nije produžen ugovor.

– To nema veze jedno sa drugim. NJemu je isticalo dve godine rada na određeno vreme i svako naredno produženje bi podrazumevalo da se on primi za stalno. Njegovi nadređeni su ocenili da on nije potreban fabrici i ja sam postupio u skladu sa njihovom procenom –navodi Milovanović.

On je demantovao da je vršio pritisak na Mitrovića, ili bilo koga drugog, da promeni iskaz, dodajući da treba ostaviti tužilaštvu da oceni da li ima njegove odgovornosti u nezgodi u kojoj su dva čoveka izgubila život. Upitan da li je sa Mitrovićem uopšte razgovarao o nezgodi, on je najpre rekao da nije, da bi kasnije istakao da se ne seća i da možda i jeste.

Foto- ozonpress.net