Čačanin pravi skejt parkove širom Srbije

60

Čačanski mladi arhitekta Milorad Obradović godinama unazad daje veliki doprinos razvoju urbane kulture u unutrašnjosti Srbije. Do sada je uz podršku lokalnih zajednica izgradio skejt parkove u svom rodnom gradu Čačku, Užicu, Kraljevu i Kragujevcu, ali posebno pamti posetu Palestini gde je sa tamošnjom decom izgradio skejt park u sirotištu.

„Ono sa čim smo se mi susretali u Čačku kada smo kao klinci počinjali da vozimo skejt to je nedostatak odgovarajućeg prostora i prostor koji bi nas napravio boljim sportistima mego što smo bili“, započinje priču Milorad Obradović koji je svoj mladalački san ostvario 2015.godine nakon završetka Arhitektonskog fakulteta. Te godine Čačak je dobio prostor gde se okupljaju skejteri, biciklisti, roleraši…Ali tu njegova misija nije stala. Svoj teren dobili su i skejteri u Užicu, a nedavno i u Kragujevcu i Kraljevu.

Milorad Obradović

Bilo nam je teško da objasnimo taj koncept zato što su drugi sportski sadržaji bili dosta primamljiviji, kao što su košarka ili fudbal. Uvlačenjem alternativnih sadržaja  mi smo uspeli da proširimo sportsku kulturu i na ostale. Nadam se da je ovo neki početak i da će skejt scena i u Kraljevu zaživeti i biti na istom nivou kako je to danas u Čačku„, kaže Obradović.

Vetar u leđa bila je izgradnja skejt parka u Palestini u čijoj izgradnji su učestvovala i sama deca iz sirotišta.

Priznajem da sam svoju inspiraciju za skejt parkove sa tog mesta pokušao da donesem u Srbiju. Njihova pomoć nam nije bila neophodna, jer mi smo imali majstore za sve radove, ali ću reći da je bila zahtevana od strane njih, jer to je njihov teren. Mi nismo uspeli da izbegnemo njihov rad. I od tog dana do današnjeg dana, mi nikada više nismo imali projekar skejt parka koji smo uradili sami bez učešća dece„, navodi Milorad Obradović.

Da je to tako svedoči upravo primer iz Kraljeva. Osim lokalne samouprave, izgradnju i iscrtavanje skejt parka pomogla je i cela zajednica,  lokalni umetnik Miodrag Kojić, ali i veliki broj dece.

“ Gradili smo ga od samog početka ja i moji drugari, prijatelji, i naravno Milorad. Jako sam srećan što grad Kraljevo sada ima ovaj jako lep skejt park , naročito sada kada smo završili bojenje. Park za mene znači da imam gde d aprovodim vreme slobodno, da se družim sa prijateljima i pričamo„, kaže Stefan Derimanović, mladi kraljevački skejter.

A osim toga, nadamo se da će na ovim terenima stasati i uspešni reprezentativci jer je skejtbording  prerastao i u olimpijski sport.

ozonpress.