Sumnjivi poslovi: Obilaznica oko Milanovca poskupela čak šest puta

960

Posle šest godina od prvog obećanja, počeli su radovi na izgradnji obilaznice koja će povezati Gornji Milanovac i auto-put Miloš Veliki.  Javnost u gradu pod Rudnikom podržava izgradnju puta, ali podseća da su troškovi izgradnje uvećani šest puta u odnosu na prvobitnu procenu, a da nadležni ne daju odgovore zašto.

Milanovčani su konačno dočekali da vide  mašine koje će radit na izgradnji obilaznice dužine oko 10 kilometara. Zašto se toliko dugo čekalo nema odgovora, čak ni od predsednika Srbije.

„Ljudi misle da su male stvari kada gradite 10 kilometara puta, 10 kilometara važne obilaznice, i to na najvećem delu gde puta nije ni bilo, da nije rekonstrukcija“, rekao je Aleksandar Vučić.

Kasnilo se sa radovima, ali zato cena izgradnje nije mirovala. Naprotiv, višestruko je uvećana – u odnosu na prvobitnu čak šest puta.  Prva procena 2016. godine bila je da će obilaznica koštati oko pet miliona evra, 2020. pred Milanovačkim privrednicima deset. Međutim,  sporazumom države i kineske kompanije utvrđena je konačna cena na čak 30 miliona evra.

„Nejasno ostaje zašto su tolike razlike u cenama bile tokom godina, šta je do toga dovelo, i da li to podrazumeva kompletnu eksproprijaciju zemljišta. Treba istaći i da se pristupna saobraćajnica ne gradi na zahtevnom terenu“, navodi Aleksandar Jevtović iz GG Za Milanovac slobodnih građana.

Mladi Milanovca  ne veruju  da su stručnjaci CIP-a mogli toliko da omanu u proceni, jer se radi po njihovim projektima.

„Teško da će neki stručnjak da pogreši u proceni od 5,5 puta razlike. Teško je i da ne postoji neko obrazloženje i da niko ne može da objasni šta se to dešava i na šta se troši novac građana jer je to novac svih nas. Na kraju ćemo svi mi to plaćati i tu mora da se izađe sa obrazloženjem zašto je tolika razlika“, smatra Kristina Milošević iz udruženja Mladi Milanovca.

Jedno od objašnjenja koje se nudi je najavljeni dolazak Rio Tinta u Takovo i Pranjane.

„Postoji možda razumno objašnjenje ukoliko se put koji je planiran da se uradi kao pristupna saobraćajnica prilagođava nekom teretnom saobraćaju, teškim kamionima koji će da prevoze možda neke materijale, litijum recimo. To nas dovodi do pitanja kako se tri pristupne saobraćajnice, obilaznice, grade u isto vreme, a to su Loznica, Požega i Gornji Milanovac u trenutku kada Rio Tinto baca oko na sva tri mesta“, podseća Kristina Milošević.

Obilaznica bi trebalo bi da bude završena do 2023. godine. To će Milanovčanima obezbediti lakše putovanje, nešto čistiji vazduh, dok će svima nama biti još jedan primer državnog posla gde su zobiđene javne nabavke i konkurencija.

ozonpress.net