Todorović i Petronijević potpisali ugovore o dodeli 16 kotlova

55

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, danas je zajedno sa pomoćnicom za zaštitu životne sredine Marjanom Petronijević, potpisao i podelio ugovore za 16 sugrađana, koji su dobili gasne kotlove preko projekta smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individulanih ložišta „Čist vazduh – pravo i potreba“.

-Vrednost projekta je deset miliona dinara, a kotlovi su za građane potpuno besplatni, jer se finansiraju u punom iznosu. Ministarstvo za zaštitu životne sredine finansira projekat sa osam miliona dinara, a Grad Čačak učestvuje sa dva miliona. Ovo je prva podela, a u narednom periodu očekuje nas potpisivanje još ugovora, jer je raspisan drugi javni poziv za sve naše sugrađane. Grad Čačak je takođe dobio podršku Vlade RS, preko Ministarstva zaštite životne sredine za projekat smanjenja zagađenja vazduha i za ovu godinu, a na ovaj način će se sugrađanima dodeljivati najsavremenije peći na pelet koje već imaju ugrađene filtere za prečišćavanje vazduha. Vrednost ovog projekta je 15 miliona, od čega grad Čačak finasira tri i po miliona dinara – rekao je gradonačelnik Todorović.

Pomoćnica gradonačelnika za zaštitu životne sredine Marjana Petronijević je apelovala na sve naše sugrađane da budu aktivni i učestvuju na konkursima, ukoliko za to ispunjavaju uslove, jer, kako je istakla, na ovaj način se doprinosi poboljšanju kvaliteta vazdiuha u našem gradu, što je briga i građana i lokalne vlasti.

Od 25 prijava koje su dospele tokom prvog javnog poziva, njih 16 je ispunilo uslove za bodovanje. Nakon preliminarne rang liste, doneto je konačno rešenje o dodeli 16 kotlova za korisnike koji su ispunili sve uslove javnim pozivom, dok je njih osam odbijeno.

Potpisnici današnjih ugovora su veoma pozitivni ocenili ovaj projekat, ističući da su želeli da zamene indivudalna ložišta ekološki prihvatljivijim energentima, ali da nisu imali finansijske uslove i mnogima je ovo bio jedini način za to.

Inače, kada je u pitanju projekat „Čist vazduh – pravo i potreba“, za koji je drugi javni poziv u toku, građani bi trebalo da znaju da ne mogu konkurisati ukoliko im objekat nije legalizovan, kao ni sa objektima koji nisu u procesu priključenja na gasovodnu mrežu. Sve uslove za konkurs građani mogu naći na sajtu Grada Čačka.