Od mraza nastradalo voće i povrće

68

Mraz je tokom vikenda napravio ogromnu štetu u voćnjacima ali i na povrtarskim kulturama u okolini Kraljeva i Čačka. Rano cvetanje, presekla je temperatura koja se spustila ispod nule. Najviše su stradale višnje, šljive, vinova loza. O dpovrtarskih kultura nastradao je najviše krompir a potom i kukuruz. 

Šteta je gotovo stoprocentna pa su poljoprivrednici prinuđeni da ponovo poseju sve površine.

– Recimo, ovo što držim u ruci je Čačanska rodna. Procenjujem da će na njoj šteta biti 90 do 100 odsto. Na Sterleju procenjujem štetu oko 80 odsto – kaže Milan Šćepović, voćar iz Tavnika kod Kraljeva.

Otvoreni cvetovi i tek zametnuti plodovi stradaju već na temperaturama od -2 stepena. A temperatura se kako nam je ispričao ovaj voćar, koji ima 1.500 stabala šljive, u ranim jutarnjim satima pre dva dana spustila do -5 stepeni Celzijusa.

– Nijedna prognoza nije pokazala da će temperatura ići ispod -1 stepen. Nikada u ovom voćnjaku nismo imali štetu od mraza. Sve do sada. Tako da nam se to malo i uljuškalo, pa nismo vršili pripreme u smisli zaštite – kazao je ovaj voćar.

Šteta od mraza zavisi od faze u kojoj se voće nalazi. U voćnjacima između Kraljeva i Čačka, plod šljive je već bio formiran. Ali posle jednog mraza većina voćnjaka ovako izgleda.

Štete se kreću od 30 pa do 100 odsto zabeležene u većem delu Zapadne, ali i u nekim delovima Centralne Srbije. Osim šljiva stradale su višnje, jabuke, kruške, maline, vinova loza.

– Mraz je bio izuzetno velikog intenziteta i trajao je jako dugo. Postojao je mraz kombinovanog porekla. Služba za prognozu vremena je definitivno zakazala. Jer, proizvođači bi se na neki spremili da zaštite stabla – kaže Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Najveći strah voćara nije mraz, već neizvesnost. Klimatske promene uzrokuju sve nestabilnije vremenske prilike, te stručnjaci upozoravaju da će i u budućnosti sve češće dolaziti do velikih temperaturnih oscilacija.

BLIC, FOTO NASLOVNA ILUSTRACIJA