Posthumno nagrade za novinara i lekara koji su preminuli od korone

563

Odbornici lokalnog gradskog parlamenta u Čačku na narednoj sednici odlučivaće i o predlozima za dodelu Decembarske nagrade za 2021. godinu.

Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja od 12 prispelih predloga, odbornicima je predložila da najviše gradsko priznanje ove godine dobiju: Dr Mihailo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa na teritoriji grada Čačka, JKP „Komunalac“ Čačak,  Nešo Puzić – Trćo, sportski radnik

Imajući u vidu specifičnu situaciju zbog pandemije virusa korona, članica komisije za dodelu priznanja Jasmina Petković, Skupštini je predložila i dodelu još dve dve Nagrade grada Čačka.

Predlog je da se ove godine posthumno nagrade dodele novinaru Milošu Lukiću (35) i doktoru Slobodanu Blagojeviću (42) koji su izgubili bitku sa koronom, vršeći svoje profesionalne pozive.

Nagrade grada dobitnicima će biti uručene 18. decembra na svečanij Skupštini. Inače Čačak se prvi put pominje 18. decembra 1408. godine u dokumentu Dubrovačkog arhiva.

U tom spisu, u seriji pod imenom Lettere e commisioni di Levante (Pisma i upustva sa Istoka), prvi put se navodi ime, tada mesta – Čačak. Dvojica dubrovačkih kurira Pribislav i Utješen predali su u Čačku dva sudska poziva dubrovačkim građanima Marinu Lebroviću i njegovom sinu Milu (Marin de Lebro et Millo eius filio). Oni su pozvani da pred dubrovački sud izađu zbog neizmirenih dugovanja prema poveriocima, dubrovačkim vlastelinima Pavlu Gunduliću, Klementu Bodačiću i Nikoli Ranjini. U dokumentu se kao tuženi pominje jedan od najvećih dubrovačkih trgovaca tog doba Marin de Lebro, koji je živeo u Čačku (in Cacač), gde je imao kuću (možda i radnju), u kojoj je povremeno boravio. U srpskim dokumentima je naveden i kao Maroje Lebrović, (ranije pominjani zakupnik rudničke carine) koji je ubrajan u red većih preduzetnika i kreditora u Srbiji. Za zakupninu rudničke carine morao je despotu Stefanu da godišnje plaća 600 litara srebra. Ukoliko je ovaj poznati Dubrovčanin odabrao Čačak kao mesto boravka to bi bio. logično, nesumnjiv dokaz o njegovom privrednom značaju.