Užička deponija „Duboko“ i dalje u plamenu: Požar se proširio, ogorčeni meštani u panici FOTO

46

Posle šest dana gašenja požara, u ranim jutarnjim satima došlo je do onoga od čega se strahovalo. Odronilo se telo deponije pa je požar još više buknuo. Požar se ponovo proširio na oko dva hektara, vatrogasci na terenu, ogorčeni meštani u panici.

Tokom ranih jutarnjih sati, brdo nataloženog smeća se odronilo i zatrpalo podnožje deponije gde su se nalazili kontejneri. Došlo je do otvorenog požara na površini od oko dva hektara. Na teren su izašli vatrogasci koji vodom gase plamen. Da će do ovoga doći bilo je skoro izvesno imajući u vidu ogromne količine i zemlje i vode koje su ovih dana dodatno opteretile telo deponije, nestabilno i rastresito.

Foto: Privatna arhiva

Plamen i gust crn dim prekrili su Tatinac ali i Sevojno i Lužničku Dolinu a smrad dima oseća se i u Užicu. Građani ogorčeni, traže zatvaranje deponije. Meštanka Biljana Cicvarić kroz plač za Nova.rs kaže da oni ovo više neće tolerisati, ne samo javašluk koji je do ovog doveo već odgovornost svih koji su od početka rada deponije u tome učestvovali ali i zatvaranje deponije.

Bilajan Cicvarić Foto: Slavica Panić

„Šta da kažem, nemam više snage ni da govorim. Ovde više ne može da se živi! Nećemo dozvoliti da ovo ide dalje, tražimo zatvaranje deponije i ništa drugo ne prihvatamo. Proširenje deponije ne dolazi u obzir, neka je prave na nekom drugom mestu a ne na brdu gde nikom normalnom ne bi palo na pamet da napravi deponiju i to regionalnu. Ovoliko smeća koliko je na ovom smetlištu doveženo za ovih 12-13 godina, Užice ne bi sakupilo ni za 70 a možda ni sto godina. Svi treba krivično da odgovaraju, ne interesuju nas njihovi planovi i nikakvi milioni. Sto miliona evra da obeća država, ne dolazi u obzir, sa deponijom mora da se završi, nećemo dozvoliti ni jedan kontejner više. Danas započinjemo sa protestima!“

 

PROČITAJTE JOŠ

 

Treba podsetiti da je prvobitni plan i bio da „Duboko“ bude gradska deponija, kako bi se zatvorila dotadašnja „Sarića osoje“. Kada je sa republičkog nivoa stigla ideja da se u Srbiji gradi 28 sanitarnih deponija, tadašnje rukovodstvo grada je ponudilo tu lokaciju pa gradska deponija postaje i regionalna gde otpad odlaže devet gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Foto: Privatna arhiva

Sve što je predviđala sanitarna deponija u startu je urađeno i obezbeđeno ali pogrešno postupanje i rukovođenje, gde izostaje i struka i odgovornost, doveli su do toga da ovo postane obično smetlište gde se odlaže više od 95% otpada uprkos planiranih 10%. Selekcija otpada skoro da ne postoji, građani nisu edukovani, sistem razdvajanja otpada je ugušen čim je davao znake nade 2011.godine. Komunalno preduzeće je godinama bojkotovalo planiran način odvoženja pa se i suva i mokra frakcija mešala u kamionima smećarima a onda tako odvozili na deponiju.

Foto: Privatna arhiva

Folije, izlazne cevi za odvod otpadnih gasova su u startu postavljene, posle svakog sloja otpad je trebalo prekrivati zemljom pa utabavati specijalnim mašinama. To se radilo na samom početku ali slobodno se može reći da deponija u statusu sanitarne nikada nije zaživela jer primarne selekcije nije bilo, što je preduslov za takvu deponiju.

Telo deponije je trebalo da se širi kaskadno, i da se zatvara posle eksploatacije. Trebalo je zasadti travu, nisko rastinje i drveće kako bi se sprečila aeropropustljivost štetnih gasova.

Ipak, nezvanično saznajemo da je telo deponije prošireno bez postavljenih nepropusnih folija, sprečavanje kretanja svih otpadnih materija i gasova nije omogućeno pa šteta ide na sve strane. Kroz zemlju u vodu, kroz vodu ponovo u zemlju i to oranice, kroz oranice u stoku , voće i povrće a hrana završava na trpezi. Sve što se dešava u Užicu ovih dana ne može se drugačije nazvati sem ekološkom katastrofom.

NOVA.RS SLAVICA PANIĆ, NASLOVNA FOTO PRIVATNA ARHIVA