Nadvožnjak i dalje zatvoren, a na gradilištu samo jedan radnik

1202

KRALJEVO – Rekonstrukcija nadvožnjaka, koji je jedini izlaz iz Kraljeva ka Ibarskoj magistrali, i preko kojeg dnevno prođe 10.000 vozila, pretvorila se u noćnu moru za mnoge vozače. Svakodnevni saobraćajni kolaps na raskrsnici ispred nadvožnjaka i kilometarske kolone u samo jednoj mogućoj ulici na izlazu iz Kraljeva, slika je koja traje mesecima. Ali, najveći problem je što niko ne zna kada će rekonstrukcija biti završena, jer na gradilištu nema više od nekoliko radnika.

Rekonstrukcija nadvožnjaka u Kraljevu koja je počela u aprilu i u koju je samo na početku radova uloženo više od 60 miliona dinara, trebalo je da bude završena polovinom leta, odnosno posle 75 dana. To su obećavali u lokalnoj samoupravi i „Putevima Srbije“ koji su izvođači radova. Ali, od tada je prošlo više od 150 dana, i ne zna se kada će biti završena rekonstrukcija.

Zato je zbog radova, privremeno morao biti izmenjen režim saobraćaja. I već prvog dana izmenjenog saobraćaja došlo je do očekivanog kolapsa u saobraćaju. Kamioni i šleperi kojima je bi zabranjen saobraćaj kroz Kraljevo, sada moraju da koriste Ulicu Vojvode Stepe, jer je to jedini izlaz ka Ibarskoj magistrali.

– Prevoznik sam i to mi je posao. Svakog dana sednem u kamion i idem u Čačak ili ka Novom Pazaru. Nekada po 45 minuta izlazim iz ulice od par kilometara. Umesto da rekonstrukcija nadvožnjaka, koja je morala da se uradi i to nije sporno, bude prioritet, oni na radovima imaju po par radnika, ili čak nijednog – kaže razočarani kamiondžija Miroslav B. iz Kraljeva.

I stvarno i jeste tako. U jednom periodu od mesec dana, tokom septembra, nije bilo nikakvih radova, jer ih je građevinska inspekcija stopirala. Iz “Puteva Srbije” kažu da je razlog zbog kojeg je inspekcija zabranila nastavak radova bio taj jer projekat nije odgovarao stanju na terenu.

– Radovi su nastavljeni krajem septembra na pozicijama koje su vezane za osnovni projekat, a za pozicije koje su vezane za promenu glavnih nosača, zabrana radova je i dalje na snazi. Naime, osnovnim projektom nije bilo planirano da se promeni jedanaest ivičnih nosača, ali uvidom na licu mesta i analizom stanja svih nosača, odlučeno da je promena neophodna. Trenutno na gornjem stroju mosta nije moguće raditi ništa vezano za polja tih zamenjujućih glavnih nosača i po odobrenju projekta od strane nadležnog ministarstva, krenuće radovi na navedenih jedanaest novih nosača – kažu iz „Puteva Srbije“.

Iz ovog preduzeća kažu da nije redak slučaj da se, nakon otvaranja konstrukcije nadvožnjaka, naknadno otkriju oštećenja i nedostaci što neminovno dovodi do produžetka radova i odlaganje datuma njegovog puštanja u saobraćaj.

Nadvožnjak je 1988. godine izgradio nekadašnji “Kablar”, a finansirali su ga opština i republika.

Izvor: Srbija video