Zabranjeni maloletnički brakovi

0
207
Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona ukidaju se dečiji brakovi i Srbiji, a za roditelje koji ih dogovaraju i ugovaraju biće predviđene krivične sankcije, piše list Politika u jučerašnjem izdanju.

Krivične sankcije biće predviđene i za punoletne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maloletnikom, rekao je za Politiku posebni savetnik ministra za rad Dragan Vulević.

„Svesni smo da izmene zakona neće sprečiti ovu pojavu, ali moram da naglasim da če biti predviđene krivične sankcije za roditelje koji dozvoljavaju ili ugovaraju ovakve brakove, ali i za punoletne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maloletnikom“, rekao je Vulević.

Naveo je da se u Srbiji svake godine sklopi oko 2.000 brakova, a da je postojeći zakon mnogim roditeljima „nudio alibi za prodaju dece“, te je, kako je rekao, „odlučeno da se toj pojavi stane na put“.

„Po slovu postojećeg zakona, dete strarije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku, uz dostavljeno mišljenje centra za socijalni rad o dostignutoj psiho-fizičkoj spremnosti. Izmenama zakona se ta mogućnost ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoletne osobe“, navodi Vulević.

Beta, Foto – balkanpress

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime