Disovizija – Prolećna liturgija za mladog pesnika

61

U okviru „Disovizije“, kao jednog od programa 61. Disovog proleća 23. aprila, u čačanskoj Biblioteci promovisana je pesnička zbirka Dunje Ožegović, prošlogodišnje dobitnice Nagrade „Mladi Dis“.

 

Verujući u moć reči i s nadom da poezija, i verovatno jedino još ona, može odgovoriti na pitanje šta je to život – drugi deo programa bio je posvećen pesniku koji je „večno mlad“ – Branku Miljkoviću.

 

Foto: Gradska biblioteka Čačak

 

Program „Prolećna liturgija za pesnika“, koji su pripremili učenici Gimnazije i Tehničke škole uz pomoć prof. Ane Ranđić i Tanje Popović, bio je svojevrsni omaž Miljkoviću, povodom 90 godina od njegovog rođenja.

Ističući veliko zadovoljstvo zbog svoje prve promocije u Čačku, ali i zbog mnogobrojne mlade publike koja je prisustvovala ovom programu, Dunja Ožegović je govorila o postanku umetničkog dela.

„Teško je objasniti kako nastaje poezija i sve zavisi od potrebe za pisanjem i grižnje da se nešto pretvori u telo pesme kako bi egzistiralo na papiru. Ne mogu da kažem na koji način nastaje zbirka, ali mogu da kažem da je to bio dug put, te da bih došla do zaokruženja pesme bilo je mnogo trenutaka kada su se pročišćale reči, izbacivali delovi i suštinski je cela knjiga nastala oduzimanjem.“

 

Foto: Gradska biblioteka Čačak

 

U prilog njenim rečima usledili su stihovi iz zbirke „Parenteza“ u interpretaciji učenica čačanske Gimnazije Danice Lazović i Anastasije Vujović. Inače, Dunja Ožegović je studirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu i do sada je izlagala na nekoliko izložbi, pa ne čudi da se osim leksičkim njena poezija odlikuje i poigravanjem na vizuelnom planu. Stoga se može kazati da su njene pesme one koje se čitaju gledanjem, zaključila je bibliotekar Tanja Vuković, voditelj programa.

 

Foto: Gradska biblioteka Čačak

 

Miljkovićevu sumnju da je „san davna i zaboravljena istina koju više niko ne ume da proveri“ demantovali su poklonici njegovog pesništva. Kroz muziku, kazivanje stihova i učeničkih proznih radova, kratke dramske segmente i film, učenici Gimnazije i Tehničke škole pripremili su događaj koji daje nadu da su mladi i dalje zainteresovani za poeziju i kulturu. Publika je imala priliku da čuje i kako su Miljkovićev duh i reči iznova zaživele u romanu „Zvezda nad prazninom“ Dejana Stojiljkovića.

 

Foto: Gradska biblioteka Čačak

 

Za scenario su bile zadužene profesorke književnosti Ana Ranđić i Tanja Popović, a u realizaciji su učestvovali sadašnji i bivši učenici: Luka Dmitrović, Ana Milutinović, Srđa Čvorović (autor filma), Luka Timotijević, Irina Đelkapić i Miloš Trašević. Nemogućnost da se iz „kamenog sna“ probudi Euridika čula se i u notama koje je na akustičnoj gitari izveo nekadašnji gimnazijalac Đorđe Novković, dok su prostor posebno oplemenili plakati koje je dizajnirao bibliotekar Vladimir Simić.

Ovo će se nesizvesno kretanje završiti suncem stihovi su Branka Miljkovića kojima je završen program „Prolećne liturgije za pesnika“.

„Disoviziju”, koju mladi posvećuju mladima, upotpunio je nastup di-džeja „Kućna muzika“.