Sukob policije i „Žutih prsluka“ na protestima širom Francuske

0
554

Hiljade pripadnika pokreta „Žuti prsluci“ ponovo su juče protestovale u više francuskih gradova i nastavile da vrše pritisak na predsednika Francuske Emanuela Makrona i u novoj godini.

Protest u Parizu je počeo mirno, ali su se pripadnici policije i „Žutih prsluka“ posle podne sukobili nedaleko od obale Sene, kada su demonstranti gađali policajce koji su uzvratili suzavcem, navodi Asošiejted pres.

Policija u opremi za suzbijanje nereda, gotovo nevidljiva na početku protesta, intervenisala je i kada su demonstranti skrenuli s rute odobrene za današnji protest.

Demonstranti su se probili i do Jelisejskih polja, središta prethodnih protesta, a policija je potom pokušala da evakuiše aveniju vodenim topovima. Demonstranti su zapalili niz parkiranih vozila u obližnjoj ulici.

Sukoba je bilo i u drugim gradovima, a policija je bacala suzavac u Bordou i Ruanu.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner procenio je da je na današnjim demonstracijama širom Francuske učestvovalo oko 50.000 ljudi, dok je policija navela da ih je u Parizu bilo oko 3.500.

Po prvi put na protestima „Žutih prsluka“ napadnuta je i neka vladina institucija – zgrada u kojoj je sedište portparola francuske vlade Benžamina Grivoa. On je sa nekoliko kolega evakuisan kada su demonstranti delimično uništili prednja vrata zgrade.

„Nisam ja taj koji je napadnut. Napadnute se institucije, demokratski oblik vladavine. Napali su kuću Francuske“, rekao je Grivo.

Od početka protesta pre osam nedelja, demonstranti su pokušavali da dođu do predsedničke Jelisejske palate, ali je ona zaštićena kao bunker, navodi AP.

Inače, skup u Parizu bio je prijavljen i odobren, za razliku od nekih demonstracija u decembru koje su se pretvorile u vandalizam, pljačkanje i haos.

Učesnici su danas ponovili poziv Makronu da podnese ostavku.

Pokret „Žuti prsluci“ počeo je sredinom novembra da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo u sklopu ekoloških mera, ali se protest pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva građana Makronovim politikama. Pokret ujedinjuje ljude s različitih političkih pozicija koji imaju veliki broj zahteva.

BETA, N1 – Izvor: REUTERS/Gonzalo Fuentes

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime