UNS: Organizovanje protesta u Lučanima – pritisak na TV Prva

1253

Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra organizovanje štrajka zaposlenih u fabrici “Milan Blagojević – Namenska” a.d. Lučani protiv Tatjane Vojtehovski sa TV Prva neprimerenim pritiskom na uređivačku politiku i nezavisnost novinara.

Podsetimo, u saopštenju sindikalnog rukovodstva ove fabrike navodi se da će zaposleni danas obustavi rad na jedan sat zbog „negativne medijske propagande koja se vrši preko produkcijske kuće Tatjane Vojtehovski, a koja preti da ozbiljno naruši ugled preduzeća“.

UNS je veoma zabrinut i što državni sekretar Aleksandar Gajović nije upoznat sa činjenicom da je još 2009. na predlog UNS-a u Krivični zakonik uneta odredba po kojoj se pretnja novinaru tretira kao pretnja službenom licu, poput tužioca, sudije, policajca…
Novinari Prve televizije postavili su pitanje „Da li novinari treba da imaju status službenog lica?“ u emisiji u kojoj su govorili Tatjana Vojtehovski i državni sekretar Gajović.

Postavlja se pitanje kakvoj zaštiti novinari mogu da se nadaju od države kada njeni visoki funkcioneri nisu ni upoznati sa zakonodavstvom koje štiti položaj novinara, saopštio je danas UNS.

Foto – Promo