U Remontnom zavodu Čačak konstruisali pušku za žene i mitraljesko postolje za “hamer“

1268

ČAČAK – Tehnički remontni zavod u Čačku predstavio je svoje novo rešenje nosača mitraljeza za lako oklopljena i veoma mobilna vozila „hamer”. Reč je o konstrukciji čiji je tvorac Zoran Despotović, tehnolog u zavodu.

Ponosni smo što smo posle dužeg vremena, znanjem i iskustvom našeg inženjerskog i majstorskog kadra, izradili novi proizvod, postolje za mitraljez 12,7 milimetara M-87, za vozila visoke mobilnosti „hamvi”. On je s odličnim rezultatima prošao sva ispitivanja u Tehničkom opitnom centru, a prva serija postolja već je ugrađena u ova borbena vozila – saopštio je direktor zavoda, pukovnik Vojske Srbije Srđan Petković, prekjuče na pokaznoj smotri kojom su obeležene 93 godine od osnivanja ove vojne ustanove u Čačku.

„Hameri” su u naoružanje naše vojske uvedeni nedavno kao donacija američke vlade, a Ratko Simović iz TRZ-a kaže da su u ovom prenaoružavanju osnovne prednosti postavljanje optičkog nišana i uvođenje treće ručice koja je dodatni oslonac nišandžiji pri gađanju.

– U zavodu trenutno nemamo nijedan „hamer” pa smo postolje, za ovaj pokazni događaj, postavili na pešadijsku konstrukciju. Ovakav mitraljez zadržao je sve stare i dobre karakteristike koje ga odlikuju kao borbeno sredstvo na našem najboljem tenku M-84 – veli Simović.

U nizu zavodskih novosti prvi put je predstavljena i preobličena poluautomatska puška M-59/66, nekad poznata kao „papovka”. Nije više u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije jer je morala da ustupi mesto automatskoj pušci M-70.

Mi smo nasledili to staro naoružanje i za potrebe Garde VS načinili pušku za egzercir i parade. Renovirana je drvenarija na njoj, obavljeno lakiranje, bruniranje, hromiranje noževa i poliranje, i tako se dobija jedno reprezentativno oružje – kazao je za „Politiku” zavodski inženjer Zoran Despotović.

„Papovka” je u prvobitnom obliku bila teška 4.100 grama, ali je ova, redizajnirana u TRZ-u, nešto lakša, iz zanimljivog razloga:

Cev je manje težine, a puška je dodatno olakšana skidanjem zatvarača i još nekim izmenama za ukupno jedan kilogram. Tako je dobijeno oružje koje je težinom prilagođeno ženskom osoblju u našoj vojsci – rekao je Despotović.

On je, naveo, inače, da je početna brzina zrna iz „papovke” bila 735 metara u sekundi, efikasni domet 500 metara, a maksimalni dva kilometra.

Izvor: Politika

Autor: Gvozden Otašević