U OŠ „Vuk KaradžIć“ učionice „PRETVORENE U BAJKE“

3526

ČAČAK – Kada učenici, a naročito oni najmlađi, prvaci, zakorače prvi put u svoje učionice u Osnovnoj školi „Vuk Karaxić“, mnogi požele da nikada iz njih ne izađu. Zašto? Zato što je svaka učionica za učenike do četvrtog razreda u ovoj školi oslikana, i svaka „priča neku svoju priču“. Cvetna livada, drvo na sred zida, polje suncokreta, biblioteka, pa i kabinet za matematiku oslikan je na adekvatan „matematički„ način… Deca u učionice ulaze kao u bajku.

Kako nam priča učiteljica Jelena Civrić, koja je i inicijator ove ideje, sve je počelo pre pet godina. Znajući da su učionice prostor u kojima i učitelji i đaci provode pola svog dana, zaposleni su želeli da taj prostor bude najlepši što može, u skladu sa mogućnostima. Iako živimo u vreme kada se teško prepoznaju prave vrednosti, kada se vrlo malo ulaže u školstvo, želja učitelja i nastavnika ove škole bila je dovoljno jaka da od nje napravi izgled kakav može poželeti bilo koja škola u Srbiji. Pored učionica, u školi su oslikani i mnogi zidovi.

U oslikavanju učionica sarađivali su nastavnici, roditelji i deca. A ono što je najbitnije, ističe učiteljica Civrić, jeste da su deca uživala u akciji i da su taj prostor, svoje učionice, doživeli i doživljaju kao svoj drugi dom.

– Ova akcija nije predstavljala samo uređenje prostora, već i način da deca osete zajednički rad, kao i odnos roditelj, nastavnik, učenik. To je saradnja koja je nama veoma bitna. Kada deca nešto sama srede, onda oni to smatraju svojim prostorom. Zbog toga ga održavaju. Na kraju svake godine oni očiste učionicu i sledeće godine nas čeka čista – priča učiteljica Civrić, napominjući da škola nije samo edukativna, već i vaspitna ustanova, što pokazuje i ovaj primer. Ona, takođe ističe, da tokom ovakvih akcija imaju veliko razumevanje i svu pomoć direktora škole.

Kako kaže Jelena Civrić, rad sa decom nije samo posao, već život. Zato bi taj deo života trebalo da čine vesele boje, da pričaju lepe priče i da se oseća pozitivna energija. Tako je u učionicama ove škole, koju su samo četkicama i bojama, roditelji, deca i nastavnici pretvorili u bajke. Učiteljica Jelena se nada da će na ovaj način inspirisati kolege i u drugim školama. Da svi koji imaju želju ne moraju da očekuju velika materijalna sredstva, kako bi učinili nešto za sebe i đake. Potrebna je želja, volja i malo mašte.

Učionice su oslikale majke učenika, među kojima je i slikarka Olga Glišin, kao i učiteljice Vesna Matijević, Nataša Ječmenić, Marina i Qubica, nastavnica matematike Milica Stevanović Živković. Na jednom zidu oslikana je i ribica „koja ispunjava želje“, a ona je delo nastavnika likovnog Stefana Marjanovića.

Izvor, Foto – caglas.rs