Šta čačanska opozicija kaže o iznenadnom raspisivanju lokalnih izbora za 2. jun

31

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić u četvrtak je rekla da je doneta odluka da svi lokalni izbori koji je trebalo da se održe u julu i avgustu budu kad i beogradski – 2. juna.

S obzirom da je do izora ostalo manje od mesec i po dana, postavlja se pitanje da li je opozicija delimično zatečena novim datumom izlaska na birališta. Očekivalo se, naime, da će lokalni izbori biti raspisani za leto ove godine, ali je taj rok značajno skraćen.

Tim povodom razgovarali smo sa predstavnicima tri opozicione grupacije u Čačku – Boškom Obradovićem iz Dveri, Aleksandrom Radojevićem iz Narodne stranke i Draganom Bisenićem iz GG “Čačak je naš“, koja je deo koalicije “Srbija protiv nasilja“.

Šef izbornog štaba Dveri Boško Obradović kaže da je ta stranka spremna za lokalne izbore, ističući da opozicija može do pobede u Čačku.

  • Svi odavno znamo da mandat lokalnih parlamenata od pune četiri godine ističe u narednim mesecima, tako da smo očekivali lokalne izbore u bilo kom terminu od juna do avgusta ove godine i za njih se Dveri Čačak spremaju punih godinu dana unazad. Već smo predstavili naš lokalni predizborni program “Za novi Čačak 2024-2028.“ i održali veliki broj konferencija za medije, štandova, sastanaka mesnih seoskih i gradskih odbora, napravili Belu knjigu o svim propustima aktuelne vlasti i ponudili brojna konkretna rešenja za bolji život i ostajanje u našem gradu… Spremno dočekujemo izbore 2. juna, sa ciljem da smenimo ovu bahatu i korumpiranu naprednjačku vlast posle 12 godina. To niko od nas iz opozicije ne može sam i zato je sada ključno da se opozicija dobro organizuje i međusobno sarađuje za nastupajuće izbore, bez obzira u koliko kolona ćemo izaći – istakao je Obradović.

On naglašava da svi zajedno iz opozicije treba da obrate pažnju na “leteće birače koje će vlast pokušati da uveze iz Kraljeva i Požege“.

  • To moramo sprečiti kako znamo i umemo, kao i svaki drugi pokušaj izbornih neregularnosti i krađe – naveo je za naš portal bivši lider Dveri.

Predsednik Gradskog odbora i zamenik predsednika Narodne stranke Aleksandar Radojević nije iznenađen odlukom da se lokalni izbori u Srbiji spoje sa beogradskim.

  • Nije nas iznenadila odluka vlasti da se svi lokalni izbori, skupa sa beogradskim, održe istog datuma – 2. juna. Mišljenja smo da su spojeni izbori najgora opcija za opoziciju, a i građani su zbunjeni. Posle nekoliko sedmica pregovora vlasti i dela opozocije desiće se opcija koja najviše odgovara vlasti: kratka, a bez poboljšanja izbornih uslova. Čak se može reći da su izborni uslovi sve lošiji od izbora do izbora – rekao je Radojević za Morava info.

Najveća nepoznanica za sada je da li će sve stranke koje čine koaliciju “Srbija protiv nasilja“ nastupiti na lokalnim izborima u Beogradu i Srbiji. Predstavnici te koalicije iz Stranke slobode i pravde i Srbija centar najavili su da će odluka o eventualnom bojkotu ili izlasku na izbore biti saopštena u petak, dok ostale članice koalicije zagovaraju izlazak na birališta jer smatraju da bi bojkot u datim okolnostima bio loše rešenje.

Dragan Bisenić iz “Čačak je naš“ smatra da na izbore treba izaći. Po njemu je odluka vlasti o raspisivanju svih izbora za 2. jun očekivana i u skladu sa dosadašnjom praksom kupovine vremena i dezavuisanja izbornog procesa.

  • Pored svih odbijanja ovog istog predloga opozicije on se prihvata u zadnjem trenutku. Naravno da smo to već ukalkulisali u svoje planove jer ponašanje vlasti je postalo toliko predvidljivo. Opozicija u Čačku je blagovremeno ušla u pripremne i tehničke radnje tako da odluka o izlasku čeka samo političku procenu. Vlast je procenila da je ovo za njih dobitna kombinacija koja opoziciju dovodi u cajtnot, ali se preigrala u svojim procenama. Odluka zavisi samo od naše sigurnosti koliko možemo neutralisati sve već viđene manipulacije i nezakonite radnje bez kojih SNS ne može ostati na vlasti u našem gradu. Većinska volja za promenu vlasti očigledno postoji i sada je na sposobnosti opozicije kako tu volju zaštititi od čega i zavisi definitivna odluka. U svakom slučaju posle vikenda će sve biti jasno – naglasio je Bisenić u izjavi za portal Morava info.

Izvor: Morava info