Misija ODIHR posmatraće lokalne izbore u Čačku

59

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je misiju za posmatranje izbora povodom prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, koji su održani 17. decembra prošle godine.

Posmatrači ODIHR-a su pratili decembarske izbore i u Čačku.

Kako nezvanično saznajemo misija ODIHR pratiće i predstojeće lokalne izbore u Beogradu i Srbiji, a posmatrači misije biće i u Čačku.

Misija će procenjivati sprovođenje izbora u odnosu na usklađenost sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i usklađenost sa nacionalnim zakonodavstvom.

Posmatrači će pažljivo pratiti sve aspekte izbora, uključujući predizborne i postizborne aktivnosti. Fokus će naročito biti usmeren ka primeni pravnog okvira, sprovođenju predizborne kampanje, uključujući i kampanju na društvenim medijima, kao i ka radu izborne administracije na svim nivoima, rešavanju izbornih sporova i medijskoj pokrivenosti izbora. Posmatrači će takođe ocenjivati sprovođenje prethodnih preporuka ODIHR-a u vezi sa izborima.

– Pozdravljamo i podržavamo dolazak posmatrača misije ODIHR-a koji će pratiti regularnost lokalnih izbora u Čačku, jer će to biti prilika da se na kredibilan način zabaleže sve eventualne nepravilnosti i zloupotrebe u izbornom procesu. Evo već sada smo svedoci da gradonačelnik Čačka opet vodi funkcionersku kampanju i resurse Grada Čačka stavlja u funkciju predizborne agitacije za listu vladajuće koalicije. I dalje u biračkom spisku imamo glasače koji stanuju na kućnim adresama sa uličnim brojem 0 (nula) ili na desetine glasača koji navodno stanuju po nekim šupama i trafo stanicama. Zadatak opozicionih članova biračkih odbora biće da sve uočene nepravilnosti evidentiraju i dokumentuju – kaže Pavle Jelesijević, frontmen Grupe gražana „ProBudimo Čačak“.

ozonpress.net