Sneg okovao Ivanjicu, veliki broj domaćinstava bez struje

1307

IVANJICA – ČAČAK – Sneg koji je padao tokom prošle noći u ivanjičkoj opštini stvorio je velike probleme meštanima planinskih sela, neprohodan je put preko Odvraćenice, a veliki broj domaćinstava ostao je bez električne energije.

„U planinskim predelima Ivanjice visina snežnog pokrivača dostigla  je visinu od 50 do 70 centimetara. Što se tiče čišćenja, to ide redovnim tokom, odgovaramo na svaki poziv, nekategorisane puteve mahom raščiščćavaju meštani sa svojom mehanizacijom, a mi im refundiramo gorivo“, kaže za Nova.rs predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.
Prema njegovim rečima, gotovo u svakom selu ima problema sa snabdevanem električnom energijom.
„Ne mogu da preciziram broj, jer ne raspolažem tačnom informacijom. Teškoće nastaju jer od težine snega padaju stari kablovi, na pojedinim mestima drveće se obrušava iz istog razloga pa dolazi do prekida u napajanju“, navodi on.
Mitrović smatra da će problemi tek nastati, ukoliko sneg bude nastavio da pada tokom današnjeg dana i predstojeće noći, međutim ponavlja da se putevi čiste po prioritetima. Najvažnije je da služba Hitne pomoći stiže do svakog domaćinstva gde se ukaže potreba, napominje.
Na naše pitanje da li se planira uvođenje vanredne situacije, Mitrović kaže da ne isključuje tu mogućnost, ali u ovom trenutku ona neće biti proglašena.
„Saobraćaj se, takođe, odvija otežano u višim predelima, zato apelujem na vozače da obavezno imaju zimsku opremu i budu dodano oprezni prilikom vožnje“, upozorio je Mitrović. Meštani ivanjičkog sela Kušići od sinoć nemaju struju.
„Visina snežnog pokrivača je oko 60 centimetara, a ako nastavi da pada nećemo nigde moći da izađemo iz svojih kuća. Svake godine tokom zime isti problem. Kao da živimo u kamenom dobu, a ne u 21. veku“, navode oni za Nova.rs.
Sneg je tokom noći počeo da veje i u Čačku, ali, za sada, nema problema na saobraćajnicama. Obezbeđene su dovoljne količine soli i rizle. Kolovozi su vlažni, pa nadležni upozoravaju vozače da prilagode brzinu kretanja uslovima puta.