Šipetić – Raprodaja gradske imovine prikrivanje katastrofalnog stanja u budžetu

993

Najavljena rasprodaja gradske imovine nije ništa novo, a mi smo, ranije, više puta, već upozoravali na ovaj negativni trend, ocenio je danas arhitekta i potpredsednik GrO Dveri u Čačku, Đorđe Šipetić.

„Primera radi, gradska vlast je ranije prodala čak i plato ispred autobuske stanice. Kao i još dosta toga ali je ostalo nezapaženo kada su Dveri ukazivalu na tu vrstu „raskućivanja“. Verovatno zato nikada nije urađen popis imovine grada – da bi moglo neopaženo da se rasprodaje čačanska imovina“, istakao je on.

Tajkunizacija Čačka je već poodmakla i pomahnitala i nema izgleda da će se zaustaviti u skorije vreme, ocenjuje Šipetić.

„Verujem da je primarni razlog prikrivanje katastrofalnog stanja u budžetu grada, kao i tmurnog perioda koji nam sleduje. Slično patološkom kockaru koji rasprodaje sve iz kuće da bi vratio dugove i održavao privid normalnog stanja“, ukazuje Šipetić.

Prema njegovim rečima, ovo je uvod u još goru urbanističku sliku grada, koja je već sada dostigla nenormalne razmere. Svi uspešni gradovi na svetu,oni koji važe za najpoželjnije za život (bez obzira na životni standard), navodi on,  su većinski vlasnici površina svoga grada i nastoje da te površine uvećaju, jer je to osnov za uspešno i kvalitetno urbanističko uređenje grada.

„Svedoci smo da ova vlast radi sve suprotno od kvalitetnih i uspešnih evropskih iskustava. Pretpostavljam da su svesni da ulaze u period u kome se vidi kraj njihovoj vlasti, te, stoga, pokušavaju da obezbede dodatna sredstva za kupovinu glasova i kupovinu ljubavi birača, bez obzira na katastrofalne posledice ovakvih poteza“, zaključio je Šipetić.

Foto Dveri