Počelo postepeno otvaranje granica unutar EU

1080

Od ponoći je počelo postepeno otvaranje unutrašnjih granica između većine država članica Šengen zone, uključujući Francusku i Nemačku. Nekoliko zemalja – Danska, Španija i Portugalija odlučile su se da to ipak učine kasnije.

Današnji dan trebalo bi da označi povratak na normalno funkcionisanje slobode kretanja unutar Šengen zone posle najduže suspenzije kretanja od kada Šengen postoji.

Stav Evropske komisije je da sve restrikcije koje se tiču putovanja, uključujući i pravila o testiranju i karantinu, treba da budu ukinute.

Neće se sve zemlje otvoriti danas, neke su to već učinile, a neke će ostati delimično zatvorene još neko vreme. Očekuje se da će u naredne dve nedelje da se kompletira taj proces i da dođe do potpunog otvaranja granica unutar Evropske unije.

Za treće zemlje, koje nisu članice Šengena, i dalje su na snazi ograničenja i ostaju najverovatnije do 1. jula. Očekuje se da zemlje članice EU do tada, paralelno sa otvaranjem unutrašnjih granica, sastave liste zemalja u koje će biti dozvoljeno putovanje.

Dobra vest za državljane Srbije i zemalja na Balkanu je to što je Evropska komisija preporučila da prve zemlje koje će biti na toj listi i u koje će biti moguće putovanje od 1. jula budu zemlje Zapadnog Balkana. Rečeno je da je to zbog slične ili bolje epidemiološke situacije, kao i zbog bliskih odnosa.

Državljani Nemačke  priželjkuju noralizaciju života i da im dođu komšije iz Švajcarske, Austrije i Francuske, dok sa druge strane postoji strepnja od ponovnog prenošenja koronavirusa.

Nemačka je pre nekoliko dana u paket 160 zemalja za koje svojim građanima ne preporučuje putovanja uvrstila i Srbiju i zemlje Balkana. Dobra vest je da je Evropska komisija nakon toga predložila svim zemljama Šengen zone da od 1. jula otvore svoje granice za balkanske zemlje.

Očekuje se da Nemačka do srede, kada je redovna sednica vlade, donese takvu odluku ili bar odluku kojom će se postepeno otvarati granice.

RTS , Foto: Profimedia