Dveri: Gradu potrebna decentralizacija i novi administrativni centri 

39

Na konfrenciji za medije Dveri su predstavile  predlog predizbornog programa “Za novi Čačak 2024-2028“ predstavili ideju decentralizacije grada Čačka i formiranja novih administrativnih centara u našem gradu.

 

Dveri, kako su naveli, vide, pre svega, Ljubić, ali i Preljinu, Trnavu i Mrčajevce kao ozbiljno zapuštene i zaboravljene delove grada Čačka. Takođe veliki neiskorišćen potencijal postoji u Atenici, Zablaću i Slatini. Svim savetima mesnih zajednica u pomenutim sredinama je davno istekao mandat i oni praktično ne funkcionišu.

  • Ne postoji bilo kakva kulturna i zabavna ponuda niti rešavanje ključnih komunalnih problema. Zatvaraju se pošte, nema bankomata i apoteka. Dveri Čačak smatraju da je rešenje za ove probleme decentralizacija grada i formiranje novih administrativnih centara u formi gradskih opština ili na drugi način organizovanog sistema administrativnih olakšica za ova mesta: Mrčajevci su nekada bili opština, Ljubić i Trnava srez, a Preljina, Atenica, Zablaće i Slatina danas predstavljaju nove prigradske i seoske centre u našem gradu. Grad Čačak je moguće podeliti na najmanje tri gradske opštine: centar, jednu ili dve sa leve obale Morave sa centrom u Ljubiću i Mrčajevcima, i još jednu ili dve na pravcu starog puta za Kraljevo u Atenici-Trnavi ili Zablaću-Slatini. Slične primere imamo sa gradskom opštinom Sevojno u Užicu, Kostolac u Požarevcu ili Vranjska Banja u Vranju – naveo je šef izbornog štaba Dveri Boško Obradović.

Nekadašnja odbornica Dveri Biljan Rubaković istakla je da ni sa jedne strane sa koje se ulazi u Ljubić ne postoji tabla koja bi ukazivala putnicima da su upravo ušli u najvažnije istorijsko mesto u gradu Čačku.

  • U Ljubiću ne postoji nijedna sportska ili kulturna institucija. Dveri predlažu da se konačno sredi Bulevar Tanaska Rajić, a ne da bude najgore urađena ulica u Evropi, da se uvede redovna gradska autobuska linija do Preljine, da se u Ljubiću napravi novi sajamski prostor i nova mikro-pijaca, da novi zatvoreni bazen bude napravljen sa te strane Morave, da se stara škola prepravi u dečji vrtić i renovira Dom kulture, da se stave putokazi za sva tri groblja u Ljubiću, da se top Tanaska Rajića okrene na suprotnu stranu, jer on nije pucao na Turke ka Ljubiću, da se obnovi rad Konjičkog kluba i obezbedi više bankomata. Dodatno predlažemo izgradnju kompletnog etno-istorijskog kompleksa na Brdu Ljubiću i novu omladinsku manifestaciju “Stazama heroja našeg kraja“, koja bi uvela pokloničke đačke šetnje od centra grada do brda Ljubića – navela je ona.

Preljina je poznata po saobraćajnoj gužvi između dva kružna toka, pasarela za prelazak pešaka preko magistrale je nebezbedna, pijačna prodaja neuređena, kao i autobusko stajalište. Ovo je samo deo problema koje je izneo Jeroslav Jovašević iz MZ Preljina.

  • Problemi su i nedovoljan kapacitet mesta u vrtiću za preljinsku decu, loša putna infrastruktura – osam kilometara neasfaltiranih puteva, neuređen i prljav centar sela, bez dovoljno parking mesta u vreme ulaska i izlaska đaka iz škole, razvaljen nekadašnji Dom kulture, zatvorena Veterinarska ambulanta, banka i državna apoteka… Za Preljinu Dveri predlažu odvajanje industrijskog od stambenog dela sela, proširivanje kapaciteta vrtića, novu industrijsku zonu duž autoputa, supermarket čačanskih domaćih proizvoda na autoputu, novu uređenu pijacu, otvaranje zubne ordinacije pri zdravstvenoj ambulanti i gasifikaciju školske kotlarnice – rekao je Jovašević.

Probleme sa kojim se svakodnevno susreću meštani Mrčajevaca izneo je Boško Obradović.

  • U Mrčajevcima je problem privatizovanje mesne zajednice i Doma kulture od strane Milorada Jevđovića iz PUPS-a, česti prekidi struje, ukinut stočni pijac, nezavršena kanalizacija, urušeni putevi… Dveri se obavezuju da će Mrčajevcima obezbediti odeljenje EPS-a u varošici, dežurna kola hitne pomoći, pojačanje lekarskog kadra u Domu zdravlja, dodatnu saobraćajnu signalizaciju na kritičnim tačkama na magistrali, novi asfalt kroz varošicu i uređenje atarskih puteva, uvođenje gradskog prevoza od Čačka do Mrčajevaca i Bresnice, a trebalo bi razmotriti i otvaranje jedne srednje škole u Mrčajevcima i osnivanje Festivala narodne muzike “Obren Pjevović“ – naveo je bivši lider Dveri.

O situaciji u Trnavi govorio je meštatin tog sela Dragan Radovanović.

  • U Trnavi se suočavaju sa problemom da je sve manji broj đaka u osnovnoj školi, zatvoren vrtić, ugašen fudbalski klub, nema obeležavanja bitnih događaja iz seoske istorije poput 210 godina od Hadži-Prodanove bune… Dveri predlažu da se uradi rampa na pružnom prelazu i stajalište za voz Trnava, put od pruge ka Trnavskom polju, prevoz do škole za svu decu koja žive dalje od dva kilometra, put koji spaja selo kod crkve, reši problem izlivanja kanalizacije u reonu Trnavsko polje, otvori vrtić, obeleže nazivi ulica i putokaza, urade trotoari, javna rasveta i kontejneri, kao i redovna autobuska ili taksi linija nedeljom do manastira… – naglasio je Radovanović.

Boško Obradović je istakao i da sve pomenute probleme sa kojima se suočavaju ovi veoma bitni delovi našeg grada ne može da reši aktuelna vlast koja to nije uspela za 12 godina.

  • Zato je preduslov za to smena sadašnje vlasti i dolazak novih ljudi na čelo grada. Dveri Čačak imaju i ozbiljne kadrove i konkretna rešenja i obavezuju se da će se nova vlast posvetiti sređivanju stanja u ovim mesnim zajednicama. Tražimo podršku meštana da pokrenemo političke promene koje će ova mesta učiniti mnogo lepšim za život – zaključio je on.