Atomska Banja Gornja Trepča proslavlja 130. rođenadan

1255

ČAČAK – Atomska Banja – Gornja Trepča obeležava 130. rođenadan, a u njoj godišnje boravi oko dvanaest hiljada gostiju, kako turista, tako i onih koji koriste lekovitu vodu i tretmane za lečenje. Naravno, 2020. godina je izuzetak, imajući u vidu situaciju sa koronavirusom, ali je, kako kažu nadležni, ipak bilo dosta posetilaca.

Smiljka Rosić iz Beograda je ovu čačansku banjsku lepoticu posetila radi lečenja reumatskih bolesti i kaže da je oduševljena ishodom sprovedenih tretmana, ali i ljubaznošću osoblja, a naročito direktorke Specijalne bolnice, dr Lidije Obradović Bursać.

„Bila sam na skoro svim terapijama. Najviše mi je pomogla fizikalana koja podrazumeva toplotnu, magnetnu i električnu. Planiram da dolazim svake godine, budući da sam na osnovu samo jedne posete osetila boljitak„, navela je ova Beograđanka.

Podsećanja radi u Atomskoj Banji se pre sedam godina lečio i član šampionske generacije Crvene Zvezde, koja se okitila titulom klupskog prvaka sveta u Tokiju 1991. godine, Zvonko Milojević koji je doživeo tešku saobraćajnu nesreću 2007. godine u Nemačkoj .

On je tada izjavio da se nada uspešnom oporavku i pobedi u najvažnijoj i najtežoj utakmici života. Bivši golman Crvene Zvezde boravio je na rehabilitaciji petnaestak dana u Atomskoj banji u Gornjoj Trepči i istakao da mu je boravak u ovom lečilištu izuzetno prijao. Ova ustanova poklonila rehabilitaciju bivšem Zvezdinom golmanu imajući u vidu težinu Zvonkovih povreda.

Direktorka Spcijelne bolnice Lidija Obradović Bursać, ističe da je najveće blago banje lekovita voda koja izvire upravo u Gornjoj Trepči. Prema njenim rečima njen sastav je jako specifičan i jedinstven u svetu, zbog toga su u ovom lečilištu 30 odsto pacijenata stranci.

„Atomska banja je poznata i po rehabilitaciji neuroloških pacijenata, jer sastav vode doprinosi oporavku mišićnih i nervnih tkiva. Inače oko. 70 odsto je domaćih gostiju, a u sezoni najviše dolaze pacijenti iz Rusije i Nemačke, ali i zemalja u regionu“,istakla je doktorka i naglasila da se veliki uspesi postižu, takođe, u lečenju multiple skleroze.

Trepča je prva privatizovana banja u Srbiji, u koju je do sada ukupno investirano više od 10.000.000 evra. Izgrađen je i opremljen novi objekat, koji je otvoren početkom maja 2012. godine, na 3.000 metara, a nakon privatizacije, septembra 2008, usledila je potpuna rekonstrukcija svih postojećih kapaciteta (5.000m2), smestajnih, terapijskih, ugostiteljskih, i nabavljena je nova oprema.

Banja, osim što je veoma posebna po svojim mineralnim vodama, planinski vazduh pravi lek za dušu. Takođe, živopisni predeli turistima nude i bogati kulturne i rekreativna sadržaje, a ima i onih koji dolaze samo da se upozaju sa lepotama ovog kraja.

Inače, Atomska Banja nalazi se na šumovitim padinam planina Vujan i Bukovik, na nadmorskoj visini od 460 metara. Udaljena je 18 kilometara od Čačka.Klima je umereno-kontinentalna, izrazito blaga sa malim kolebanjima godišnje temperature. Mineralna voda koja izvire iz dubine zemlje čuvena je kako u Evrpi, tako i u svetu po lekovitim svojstvima. Pogodna je za turiste i zbog prelepe prirode, kulturno-istorijskih spomenika pored zdravstvenih faktora koji su onima sa zdravstvenim problemima na prvom mestu.