Srpski Sibir: Sneg okovao Goliju, na Pešteru minus 30

0
111

IVANJICA – Zbog snežnih padavina i niskih temperatura u ivanjičkim selima i oko Sjenice već danima teška situacija. Gorska služba za spasavanje evakuiše starije meštane kojima je potrebna lekarska pomoć

Meštani podgolijskih i sela na Javoru, na višim nadmorskim visinama, kao i na Pešteru, danima muku muče sa snežnim padavinama i nanosima. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu danonoćno, ostali su zavejani neki seoski putevi, pa su pojedina domaćinstva bukvalno odsečena od sveta.

Danas sneg i LEDENA KIŠA, a evo šta nas sve očekuje u narednih sedam dana

Služba za spasavanje opštine Ivanjica, kao i Gorska služba za spasavanje, jedina su nada žiteljima podgolijskih sela, pa je samo u prethodnih dvadesetak dana uz njihovu pomoć evakuisano troje starijih meštana, kojima je bila neophodna hitna medicinska pomoć. Najteža situacija je u Devićima, Srednjoj Reci, Katićima, Močiocima, Pridvorici. Neprohodan je i put do sela Smiljevac, na padinama Javora.

– Ako sneg nastavi da pada, i ako temperature budu i dalje ovako niske, donećemo odluku o uvođenju vanrednog stanja kako bismo mogli da saniramo sve posledice i osposobimo sve putne pravce. Puteve čistimo po prioritetima i u saradnji sa Domom zdravlja, idemo tamo gde je pomoć najpotrebnija – kaže zamenik predsednika Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Za momke iz ivanjičkog tima za delovanje u vanrednim situacijama i pripadnike Gorske službe spasavanja Srbije nije bilo odmora ni za Božić. U ponedeljak su hitno morali da spasu staricu sa polomljenim kukom koja živi na nepristupačnom terenu do koga vozilo hitne pomoći nije moglo da stigne. Zanimljivo je da su u lokalnoj službi za spasavanje angažovana četiri momka, koji ovaj posao rade potpuno besplatno, odnosno volonterski.

NOVO UPOZORENJE ZA VOZAČE: Noćas su PUTEVI SRBIJE puni OPASNOSTI!

Ni u srpskom Sibiru situacija nije mnogo bolja. Najteže je na području pešterske mesne zajednice Bare, gde su nekoj vrsti snežne blokade sela Vrbnica, Blato, Višnjevo, Zahumsko, Goševo, Crvsko i Janturine. U potpunoj blokadi su Pode, Boljare, Poljice i nekoliko sela na planini Giljevi.

Osim sa smetovima, Pešterci se bore i sa jakim mrazom. U Sjenici je juče izmereno minus 21, u Karajukića Bunarima minus 25, a u Tuzinju čak minus 30. Radoje Kuč, poštar iz Dolića kaže da očekuje još veće mrazeve, jer se nebo razvedrilo, snega ima oko 25 santimetara, a sa Jadovika i Golije duvaju ledeni vetrovi.

Srbija danas, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime