Sloga: U Srbiji nema dostojanstvenog rada

0
985

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ povodom 7. oktobra, Svetskog dana dostojanstvenog rada, ocenjuju da ga u Srbiji nema, budući da sadašnja minimalna cena rada koju prima dve trećine zaposlenih ne pokriva ni osnov za puko preživljavanje, a kamoli za život dostojan čoveka.

„Ako tome dodamo nemoć državnih institucija koje bi trebalo da štite prava zaposlenih i njihovog rada, jer su često povezane sa korupcijom, nepotizmom i partokratijom, dolazimo do toga da je dostojanstveni rad za građane Srbije samo misaona imenica, dok je za aktuelnu vlast otvaranje radnih mesta sa jeftinom radnom snagom i uz državne subvencije postao jak instrument vladanja“, ističe Sloga u saopštenju.

Sloga navodi da u zemlji kao što je Srbija postoji veoma jaka i uska povezanost između radnih odnosa, vlasti i poltike.

„Aktuelna vlast je ta koja autokratski poslednjih godina na insistiranje Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i drugih bankarskih institucija, raznim promenama zakona i uredbi u korist krupnog kapitala odbacila svaku logiku dostojanstvenog rada i pretvorila je u iluziju i običnu floskulu bez sadržaja. Samo nulta tolerancija demokratske države i vlasti na bilo kakvu štetu ili iskorištavanje radnika, odnosno njegovog rada, može postići trajnu promenu za bolju budućnost, a samim tim i ostvariti kakav takav dostojanstveni rad u Srbiji“, dodaje se u saopštenju.

Danas Online

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime