Ne prestaje pritisak na medije u Srbiji

0
34

Uprkos oceni ne samo domaće javnosti već i relevantnih međunarodnih organizacija i organa EU, da su mediji i novinari u Srbiji izloženi konstantnim napadima, svakog dana se dogodi nešto novo što svedoči o  teškom položaju ono malo slobodnih i nezavisnih medija u Srbiji. 

Najnoviji primer neprimerenog finansijskog pritiska je tužba koju je Kompanija Millenium Team u pojedinačnim iznosima od 100.000 i 200.000 evra podnela protiv nekoliko medija, zbog izveštaja koji su objavljeni sa koneferencije za štampu Narodne stranke koja je nedavno održana u Leskovcu.

Umesto snage argumenata, čelni ljudi pomenute Kompanije, odlučili su da tužbama dokazuju da ono što je u medijskim izveštajima navedeno, nije tačno. Pri tome nisu uputili demanti nijednoj redakciji na objavljene sadržaje, niti je podneta tužba protiv funkcionera Narodne stranke koji su izneli tvrdnje o poslovanju Millenium Team-a. 

Podnošenjem velikog odštetnog zahteva, Kompanija vrši dodatni pritisak na utužene lokalne medije, kojima već plaćanje obavezne sudske takse na odgovor na tužbu stavlja ključ u bravu. Gašenje lokalnih medija bio bi udar na javno informisanje i slobodu građana da budu informisani o važnim događajima u svojim lokalnim sredinama, pa se tako postavlja i pitanje da loi je interes jedne Kompanije važniji od opšte-društvenog interesa.

medijiPovodom tužbi koje su podnete oglasile su se novinarske i medijske organizacije udružene u Koaliciju za slobodu medija. U saopštenju se kaže:

Koalicija za slobodu medija: Pretnje visokim iznosima za naknadu štete predstavljaju pritisak na medije

Članice Koalicije za slobodu medija izražavaju duboku zabrinutost zbog pritiska koji se sprovodi nad većim brojem medija, koje je tužila kompanija “Millennium team doo” iz Beograda i zatražila ogromne naknade materijalne štete.

Tuženi su lokalni mediji JUGpress iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i dnevni list Danas, portal Nova.rs i kablovske televizije N1 i News Maxadria, svi zbog verodostojnog prenošenja informacija iznesenih na konferencijama za medije Narodne stranke u Leskovcu i Vranjskoj banji početkom februara ove godine, a “Millennium team doo” u tužbama zahteva utvrđivanje povrede ugleda i naknadu materijalne štete u visini od  100.000 evra po tužbi.

Napominjemo da “Millenijum team doo” pre podnošenja tužbi nije zvanično demantovao ni jednu od informacija niti je zatražio od tuženih medija da objave njihov odgovor na iznete navode sa konferencija za medije Narodne stranke.

Ogromne naknade štete koju ova kompanije zahteva u tužbama je ogoljeni vid pritiska koji samo po osnovu plaćanja takse na odgovor na tužbu praktično vodi gašenju utuženih lokalnih medija, pritiska kojim se želi poslati poruka i svim drugim medijima da mogu biti preko noći ugašeni ukoliko ne poštuju moć velikih kompanija, a ozbiljno se ugrožavaju javno informisanje i sloboda i pravo građana u lokalnim zajednicama da budu obavešteni o svim događajima bez cenzure.

Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija “Lokal Pres” i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Beograd, Novi Sad, Kragujevac, 6. april 2021.

IZVOR/ OZONPRESS.NET

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime