Nastavak aktivnosti ka unapređenju bezbednosti dece u saobraćaju

0
87

ČAJETINA – Agencija za bezbednost saobraćaja nastavlja aktivnosti usmerene ka unapređenju bezbednosti dece u saobraćaju, sa ciljem da od 2020. godine ni jedno dete u Srbiji ne nastrada u saobraćajnim nezgodama. Jedna od aktivnosti je testiranje aplikacije koju Agencija priprema za pažljivkovu smotru, takmičenje koje ima za cilj unapređenje znanja o saobraćaju najmlađih školaraca.

Predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja i lokalnog Saveta posetili su OŠ „Milivoje Borović“ Mačkat, gde su učenicima prvog razreda na zabavan način ukazali na pravilno ponašanje u saobraćaju.

„Aktivnost koju smo ovde danas sproveli je testiranje aplikacije koju Agencija za bezbednost saobraćaja priprema za pažljivkovu smotru. Pažljivkova smotra je realizovana kao pilot projekat 2017. godine, a Opština Čajetina je bila jedna od lokalnih samouprava koja je bila uključena u taj projekat. Ove godine smo pokrenuli aplikaciju jer želimo sve da automatizujemo. Moramo da utvrdimo šta deca tačno ne znaju i da određene lekcije usmerimo baš na decu koja ne poznaju dovoljno određena pravila u saobraćaju“, kaže Tomislav Petrović iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

U pažljivkovkovoj smotri prethodne godine učestvovale su tri uzrasne grupe: predškolci, učenici prvog i drugog razreda. U planu je da se da se njihovo znanje što više unapredi, a kasnije da se u takmičenje uključe i učenici ostalih razreda.

„Cilj jeste da pratimo znanje dece od predškolskog do osmog razreda, da utvrdimo šta ne znaju, na koji način da to savladaju kako bi bili što bezbedniji u saobraćaju. Od naredne godine na nivou svih lokalnih samouprava u Republici Srbiji sprovešćemo pažljivkovu smotru koja ima četiri faze: na nivou škole, na nivou lokalne samouprave, zatim regionalno na nivou školskih uprava i republičko koje će biti organizovano u nekoj od lokalnih samouprava gde će sva deca doći i nadmetati se u znanju o saobraćaju“, dodao je Petrović.

Nakon što su pokazali zavidno znanje o prvilima u saobraćaju mališani su dobili prigodne poklone koji na sebi imaju fluorescentne, reflektujuće materijale kako bi deca bila što uočljivija kako u dnevnim, tako i u noćnim uslovima

.www.zlatiborpress.rs

sajt opštine Čajetina

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime