Monografija kao kruna rada Voja Pešterca

0
607

ČAČAK – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je u okviru svog bogatog programa za oktobar, tradicionalni mesec knjige i pisane reči, predstavila najnovije izdanje – kapitalnu monografiju „Fotografije” autora Vojislava Voja Pešterca, kojom je još jednom potvrdila visoke kriterijume svoje izdavačke delatnosti. Promocija je održana u četvrtak, 4. oktobra, u Maloj sali Doma kulture u Čačku.

Publici se najpre obratila urednica knjige mr Jelena Matić, član ULUPUDS-a u statusu samostalnog umetnika, stručnjak za istoriju i teoriju fotografije. U svom osvrtu na bogat fotografski opus Voja Pešterca, bliže je objasnila kriterijume svoje stroge selekcije Pešterčevih radova za ovu knjigu.

T

Takođe je i autor uvodnog teksta „O fotografskom opusu Vojislava Voja Pešterca” i predgovora drugom delu knjige „Refleksije” čime je znalački uobličila ovo reprezentativno izdanje.Potom je profesor emeritus Branimir Bane Karanović, konsultant na knjizi i autor tekstova „Mali formati Voja Pešterca”, „Fotografije Voja Pešterca”, „Vojo Pešterac – Život” i „Poetika refleksije Voja Pešterca”, govorio o Pešterčevoj plodnoj višedecenijskoj posvećenosti fotografskoj umetnosti i njegovim brojnim izložbenim aktivnostima u zemlji i inostranstvu koje su mu donele najviša domaća i međunarodna priznanja, prenosi sajt čačanske biblioteke.

U emotivnoj besedi Vojo Pešterac osvrnuo se na svoju dugogodišnju ljubav prema fotografiji, iznoseći lično viđenje objavljivanja ovakvih izdanja, neophodnih u životu svakog stvaraoca koji na taj način nastavlja da živi duže od svog zemaljskog trajanja. Bez ovakvih izdanja, ma koliko nečije delo bilo značajno, ono brzo pada u zaborav, jer je retkost da potomci čuvaju dragocene arhive svojih predaka, te one bespovratno nestaju. Izrazio je i posebnu zahvalnost prijateljima fotografima koji su specijalno povodom ove promocije došli iz Beograda, Kragujevca, Jagodine, Paraćina…

Moderator večeri mr Marijana Matović prisutne je upoznala sa kratkim istorijatom i osobenostima fotografije kao umetničkog medija, a u završnici večeri saopštila je i ekskluzivna vest o najnovijim nagradama koje je Vojo Pešterac dobio na dve najveće bijenalne izložbe u regionu koje će biti priređene u novembru ‒ Bronzana nagrada Foto-saveza Makedonije na manifestaciji „Foto medija Skoplje” i Srebrna FIAP nagrada na Zagreb salonu u Muzeju Mimara. Na kraju programa mr Marijana Matović je dodala:

„Mada postoji gotovo dva veka, fotografija je još uvek jednako uzbudljiva i zanimljiva. I ne verujte da je stvaralaštvo nebeski dar nekolicine ‒ ono se uči i stalno razvija, kao što se uči i jezik. Nadamo se da će vas ova monografija koja od večeras živi svoj život dodatno inspirisati i dati zamah vašoj kreativnosti da u tu malu kutiju uhvatite čitav svet-istakla je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime