Još troje preminulih i 276 novozaraženih koronavirusom, na respiratorima 42 osobe

0
65

Prema zvaničnim informacijama u Srbiji je u poslednja 24 sata kod 276 osoba potvrđeno prisustvo virusa od 8,377 testiranih. Na sajtu Ministarstva zdravlja objavljeno je i da je preminulo još tri osobe, a da se 42 pacijenta nalaze na respiratorima.

KBC Bežanijska kosa pretvoren je u kovid bolnicu, koronavirus Foto: Srđan Ilić
KBC Bežanijska kosa pretvoren je u kovid bolnicu, koronavirus Foto: Srđan Ilić

Od početka epidemije u Srbiji je testirano 401.240 osoba od kojih je infekcija potvrđena kod 14,564 ljudi.

Prema zvaničnim podacima, od posledica koronavirusa u Srbiji je preminulo 277 osoba, a procenat smrtnosti iznosi 1, 90 odsto.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa kovid19 kod 38 korisnika i 25 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 609, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 213“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da su korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, Ministarstvo je saopštilo da su od juče privremeno zabranjene posete ovim ustanovama.

Juče su, kako je saopšteno, preminule četiri osobe od posledica zaraze kovid 19, a povećan je i broj ljudi na respiratorima.

Po odluci Kriznog štaba od danas je u zatvorenim prostorima na teritoriji Beograda obavezno nošenje maski. „Svi posetioci i gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima konstantno nose zaštitne maske“, navela je Vlada juče u saopštenju.

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da uvođenje restriktivnijih mera dolazi u obzir ukoliko ne budu dale rezultate nove epidemiološke mere koje se od danas primenjuju, prvenstveno u Beogradu.

Zbog povećanja broja zaraženih vanredna situacija uvedena je u Kragujevcu i u Vranju kao i u Novom Pazaru gde je, pored Tutina, trenutno situacija najteža.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji danas boravi u Novom Pazaru, izjavio je da je sada situacija u tom gradu neuporedivo bolja, nego što je bio pre tri, četiri dana. Kako je rekao, najveći problem u borbi protiv virusa u Novom Pazaru je nedostatak ljudstva. Najavio je da će u saradnji sa Kliničkim centrom Sarajeva biti poslata ekipa lekara kao pojačanje.

Pored Ljajića, Novi Pazar posetila je danas i predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Lončar je, nakon obilaska Opšte bolnice u Novom Pazaru, rekao da u njoj ima dovoljno i medicinske opreme i zdravstvenih radnika da se nose sa povećanim brojem obolelih od koronavirusa. Tokom obraćanja ministra i premijerke Ane Branbić koja je i na čelu Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, čuli su se zvižduci i uzvikivanje „ua“ i „lopovi“, što je ona okarakterisala kao politizaciju.

O situaciji o Tutinu govorio je za N1 danas doktor Mithat Eminović, načelnik higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Tutinu. Kako je istakao, situacija u tom gradu je veoma ozbiljna i da je opterećenje na kovid ambulantu ogromno. Zbog nezadovoljavajuće komunikacije između institucija, kaže da ne zna tačan broj umrlih i obolelih. Kako naglašava, u jednom danu umrlo je tri člana porodice – otac, majka i sestra jednog zdravstvenog radnika iz Tutina.

Klinički centar Vojvodine saopštio je danas da se u ovom centru trenutno leče 83 pacijentakod kojih je potvrđeno da su oboleli od kovida-19, a šestoro je na respiratoru.

Danas je objavljena i studija o razvoju specifičnih antitela na koronavirus, prema kojoj je 6,4 odsto građana Srbije steklo imunitet na koronavirus.

Čelnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je sinoć na konferenciji za medije da pandemija COVID-19 još nije ni blizu kraja. On je je napomenuo da je, šest meseci nakon što je Kina prvi put upozorila SZO na novu respiratornu zarazu, dostignuta granica od 10.000.000 zaraženih i 500.000 smrtnih ishoda od virusa COVID-19.

Najnoviji podaci koje je prikupila agencija Frans pres pokazuju da Evropa ima 196.686 umrlih i 2.670.500 zaraženih, SAD i Kanada imaju 134.751 umrlih i 2.694.400 zaraženih, Latinska Amerika i Karibi 113.933 umrlih i 2.530.877 zaraženih, Azija ima 34.338 žrtava i 1.276.020 zaraženih, na Bliskom istoku je 15.968 žrtava i 746.780 zaraženih, Afrika ima 9.843 žrtve i 394.503 zaraženih, a Okeanija 133 umrlih i 9.328 zaraženih.

Izvor: Insajder, www.insajder.net, Foto naslovna -AFP

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime