Gorivo skoro svaki dan sve skuplje, izostaju mere države

0
385

Uprkos činjenici da cene naftnih derivata u Srbiji od početka godine konstantno rastu i da državni namet u vidu akcize i PDV-a čini čak 53 do 55 odsto cene, Vlada Srbije do danas nije reagovala merama kojima bi ublažila negativan uticaj poskupljenja pre svega na privredu.

Poslednji put je država privremenim smanjenjem akciza na gorivo reagovala 2012. godine, piše Insajder.

Ministar energetike Aleksandar Antić je, nakon korekcije cene benzina i dizela zbog povećanja akcize u martu ove godine, rekao da će Vlada Srbije u slučaju novih poskupljenja razmotriti kojim merama može da reaguje. Kako cene naftnih derivata nisu pod kontrolom države, jedina mera kojom bi moglo da se reaguje jeste smanjenje akciza. To znači da bi država morala da se odrekne nekog procenta svog zahvatanja. Prema Zakonu o akcizama one bi mogle da budu privremeno umanjene za najviše 20 odsto.

Iako su cene naftnih derivata nastavile da rastu, država nije reagovala. Da li se razmatra mogućnost smanjenja akciza na gorivo pitanje je koje su novinari Insajdera uputili Ministarstvu finansija, ali je odgovor izostao.

Milan Rakić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica za Insajder kaže da država čak ne mora da smanjuje akcize, već da je dovoljno da se odrekne PDV-a koji naplaćuju na te iste akcize.

Država naplaćuje porez na dodatu vrednost na državni namet, a to nema nikakve logike. Kada bi se država odrekla tog dela PDV-a gorivo bi bilo jeftinije za 10 do 12 dinara – kaže Rakić.

On napominje da su naftni derivati u svetu u proteklih godinu dana poskupeli za oko 22 odsto i da je isti trend prisutan i u Srbiji.

Cena benzina je početkom godine bila oko 143, a sada oko 157 dinara po litri. Osim toga, trenutna situacija je takva da se cene zapravo sve češće koriguju, tokom meseca i po nekoliko puta, ali to bude po 50 para kako bi se manje primetilo – kaže Rakić.

Za razliku od prosečnih zarada koje su među najnižima u regionu, kada je reč o cenama naftnih derivata, Srbija je među najskupljima u okruženju. Benzin je skuplji samo u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je dizel u Srbiji ubedljivo najskuplji u regionu.

Ako se ima u vidu da kretanje cene sirove nafte na svetskom tržištu podjednako utiče na sve, postavlja se pitanje zbog čega je gorivo u Srbiji među najskupljim u regionu. Osim toga, kao po pravilu, domaće tržište praktično odmah reaguje na poskupljenje na svetskom tržištu, ali takva praksa izostaje ili stiže sa minimalnim korekcijama kada iste te cene padaju.

Kao glavni razlozi za poskupljenje benzina, gotovo svakog meseca od početka godine, navođeni su različiti uzroci – od kretanja cene sirove nafte na svetskom tržištu, preko niskog vodostaja na Dunavu, pa do sankcija Iraku. Činjenica je pak, da je seriju korigovanja cena naviše započela Vlada Srbije koja je u martu ove godine povećala akcize za gorivo, po litru benzina za 2,63 dinara, a dizela za 3,07.

Izvor: Insajder, Foto – N1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime