Čačanin Nenad Teofilović dobitnik nagrade “Stevan Sremac“ za roman “Fraktura

0
393
z

ČAČAK – U konkurenciji pet romana koji su se našli u užem izboru za ovogodišnju nagradu “Stevan Sremac“, žiri je odlučio da nagrada za najbolju proznu knjigu u 2020. godini pripadne autoru iz Čačka Nenadu Teofiloviću za roman “Fraktura“.

Za nagradu “Stevan Sremac“ za 2021. godinu prispelo je 69 proznih knjiga, a romani “Sloboda govora“ Vladana Matejevića, “Epizodisti i junaci“ Vladislave Vojnović, “Zamalek“ Dejana Tijaga Stankovića, “Fraktura“ Nenada Teofilovića i “Kontraendorfin“ Svetislava Basare, našli su se u užem izboru.

Žirije je, kako kažu, odlučivao na kraju između dela “Epizodisti i junaci“ i “Fraktura“, a većina glasova pripala je knjizi pisca iz Čačka koju je objavila “Dereta“.

– Uspostavljajući dijalog sa “Zapisima iz podzemlja“ F. M. Dostojevskog, Nenad Teofilović u romanu “Fraktura“ preispituje egzistencijalni položaj savremenog čoveka, mogućnosti i preduslove njegove slobode, markirajući epohalne promene modernog sveta koje su čoveka pretvorile u objekat – stoji u obrazloženju žirija.

Jedno od najpoznatijih dosadašnjih dela ovog autora jeste roman Klopka koji je objavljen 2002. godine, a po kome je snimljen istoimeni domaći film.

Nenadu Teofiloviću će nagrada u vidu plakete i novčanog iznosa biti uručena tokom trajanja manifestacije “Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime