Bojović – Svinjogojstvo bi moglo da pokrene Brezovice

0
860

ČAČAK – Svinjogojstvo bi moglo da pokrene naše selo, Brezovice, izjavio je za naš sajt Goran Bojović koji uzgaja svinje rase „Moravka“ i ima ih trenutno oko 80. On je ujedno i osnivač PSZ “ Moravka“ koja okuplja više od 20 članova.

Prema njegovim rečima, ova rasa svinja je autohtona, odnosno životinje se matiče, i u zavisnosti od brojnosti grla država daje subvencije po jednoj šest, dvanaest ili 15 hiljada dinara.

„Mi želimo da pokrenemo Brezovice, mnogo je napuštenih domaćinstava, a imamo odlično prirodno okruženje za uzgoj ove rase, poput hrastove šume. Ono što je veoma važno, ove svinje nisu zahtevne, slobodno žive, mogu se dohraniti, a ne mora i nema veliki prirast kao bela svinja“, objasnio je Bojović.

On i članovi PSZ „Moravka “ su, navodi dalje, konkurisali za sredstva od 7,5 miliona dinara kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Cilj nam je da oživimo ovo planinsko selo, napravimo sušaru i hladnjaču za preradu mesa, jer sada sarađujemo sa firmom „Suvobor – koop“ koja vrši preradu sirovine u gotove proizvode. Važna je i činjenica da meso od „Moravke“ ima pozitivan holesterol. Nadamo se da će nadležni prepoznati važnost našeg poduhvata, te da ćemo našu zamisao sprovesti u delo“, zaključio je Bojović.

Inače, Zoran Bojović je predstavio svoje proizvode na privredno-turističkoj manifestaciji „Plodovi zapadnog pomoravlja i Berze hrane 2019. „.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime