Venecija uvodi praćenje turista: Mi smo grad, a ne muzej

1080

Venecija, jedna od najposjećenijih evropskih i svetskih destinacija, već godinama se bori s prevelikim gužvama i zagađenjem koje izaziva preveliki broj turista.

Brodovi koji su svakodnevno prevozili turiste na obale grada, i time proizvodili štetne talase, zabranjeni su već prošle godine. Gradonačelnik Luiđi Bruđnaro sprema dodatne zabrane i kontrole za turiste, piše Njujork Tajms.

Konzervativni gradonačelnik tvrdi da Veneciju želi da sačuva i za domaće stanovništvo, te da ona postane ugodno mesto za život, a nadu za to vidi u uvođenju visoke tehnologije za praćenje brojki turista koji posete grad.

Kretanje turista pratiće se preko stotinu sigurnosnih kamera koje bi trebalo da suzbiju gužve na venecijanskim trgovima. Do sledećeg leta planiraju da instaliraju mostove preko kojih bi turisti mogli da ulaze u grad, a oni koji dolaze samo na jedan dan moraće da se najavljuju unapred. Ako mnogo ljudi poželi da uđe u grad u isto vreme, jednostavno će biti vraćeni.

„Ili smo pragmatični ili živimo u svetu bajki. Moramo jednom zauvek da shvatimo da je Venecija grad, a ne muzej“, tvrdi umetnik i fotograf Đorđo Santuzo.

Venecija je već odavno mrtav grad, a lokalno stanovništvo je očajno zbog činjenice što za svaku sitnicu moraju da putuju van Venecije. Čak i zbog kupovine obične majice, jer sve lokalne prodavaonice prodaju Murano staklo koje turisti svakodnevno iznose iz njihovog grada.

venecija jesenje putovanje
Venecija Foto: Shutterstock

Isto tako, svaki se dan moraju da se nose sa stalnim pitanjima turista, najčešće gde je trg Svetog Petra, a da nisu ni svesni činjenice da se on nalazi u Rimu.

Iako je domaće stanovništvo delimično saglasno s planovima trenutnog gradonačelnika, ipak smatraju da bi uvođenje visoke tehnologije gradu ukralo šarm i romantiku po kojima je Venecija poznata.

„Venecijanska romansa je odavno nestala zbog sve te gužve. Ali, nadzor je svakako još manje romantičan“, govori Martin Van Merode, holanski turista.

„Ne volim ideju stalnog nadzora, ali ako nam može pomoći da turizam dovedemo pod kontrolu, zašto ne“, rekao je Kristjano Padovese, konobar u Veneciji.

Broj stanovnika u Veneciji iznosi 260 hiljada, a godišnje grad izgubi čak hiljadu nih. Istovremeno, Veneciju godišnje poseti 25 milona ljudi.

Nova.rs, Autor:Ksenija Stojiljkovic