U Kulturnom centru otvaranje izložbe grafika nastalih uz pomoć veštačke inteligencije

50

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u saradnji sa Naučno tehnološkim parkom u Čačku, a na inicijativu prof.dr Vladimira Pavlovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, organizuje izložbu grafika nastalih uz pomoć veštačke inteligencije.

Izložba će biti svečano otvorena u petak, 10. maja sa početkom u 17 časova, u srednjem holu Kulturnog centra Čačak.

Profesor Pavlović ističe da je izložba nastala kao jedan od rezultata projekta međuuniverzitetske saradnje između Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centralnog Univerziteta Severne Karoline u oblasti primene veštačke inteligencije i digitalnih tehnologija u nastavi na daljinu.

  • U okviru ovog projekta koji je finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji smo se pored razvoja savremenih digitalnih nastavnih platformi bavili i različitim aspektima i primenama generativne veštačke inteligencije. Grafike na izložbi su nastale kao rezultat primene različitih softverskih paketa baziranih na veštačkoj inteligenciji u dobijanju vizuelnih podataka koje sam ja potom uobličio na takav način da pomoću njih mogu objasniti proces sticanja znanja o realnosti putem obrade informacija, manipulacije simbolima i konstrukcijom narativa. Na taj način sam kroz grafički prikaz prezentovao koncept tehnologije i tehnike, koji pored svoje svakodnevne upotrebne vrednosti predstavljaju i određeni okvir kroz koji mi sagledavamo i dajemo značenje svetu oko nas – navodi prof. Pavlović.

Cilj izložbe je suočavanje sa sve aktuelnijom temom, kao i ispitivanje skrivenih veza između nauke, grafičkog dizajna i AI tehnologija. Integralni deo izložbe je komunikacija između autora i ChatGPT-a u vezi sa korišćenjem veštačke inteligencije u nauci o sinterovanju i grafičkom dizajnu.

Prvi grad u kojem je izložba bila organizovana bio je Niš, a prvo međunarodno prikazivanje izložba je doživela u oktobru 2023. godine, kada je prof. Pavlović otvorio izložbu u Generalnom konzulatu Srbije u Njujorku, gde je takođe održao posebno predavanje.

U Naučno tehnološkom parku u Čačku smatraju da je važno promovisati značaj veštačke inteligencije u društvu.

  • Inicijativa za pokretanje izložbe bila je činjenica da se AI tehnologija jako brzo razvija i da ima ogroman uticaj na društvo. Oblast veštačke inteligencije je izuzetno značajna i već dugo se priča o tome kako će ona u budućnosti doprineti privredi i formulisati nove pravce razvoja nauke. Najdublji uticaj veštačke inteligencije trenutno je očigledan u sektorima poput zdravstva, finansija, zaštite životne sredine i potrošačke tehnologije, gde je značajno unapređena efikasnost, preciznost i personalizovana iskustva. Lepo je videti da naučnoistraživačka dostignuća budu izražena kroz umetnička dela i tako budu dostupnija širem auditorijumu, kao i jednostavnija za razumevanje – istakao je Mirko Pešić, v.d. direktora Naučno tehnološkog parka u Čačku.