Prestižna nagrada za Međuopštinski istorijski arhiv Čačak

0
520

ČAČAK – Kulturno-prosvetna zajednica Srbije objavila je imena dobitnika Vukove nagrade, Izuzetne Vukove nagrade i Povelje za 2020. godinu.

Međuopštinski istorijski arhiv iz Čačka dobio je priznanje – Izuzetna Vukova nagrada.

„Nema veće nagrade, ni veće pohvale nego kada vas svrstaju u „vukovce“. Vukovim putem, Arhiv i arhivisti, koračaju od onog trenutka kada je prvi zaposleni, prof. Margita Radović zajedno sa svojim saradnicima-poverenicima počela da popisuje i prikuplja „staru arhivu“ na širokom području od Golije do Rudnika“, izjavila je za naš portal direktorka ove ustanove Lela Pavlović.

Prema njenim rečima, malobrojni kolektiv, od osnivanja 1948. ( ukupno 45-oro, od kojih 16 radi) prihvatio se obimnog i odgovornog posla da popiše sve registrature i prikupi arhivsku građu stariju od 30 godina, na teritoriji koja je vremenom stala u okvire grada Čačka i opština Gornji Milanovac i Lučani.

„U registar kulturnih dobara upisana su 562 fonda državnih organa, pravosuđa i prosvetnih, kulturnih, naučnih i zdravstvenih ustanova, privrede i društveno-političkih organizacija, društava i udruženja, ličnih i porodičnih fondova i zbirki. Među kojima posebno izdvajamo Zbirku matičnih knjiga. Od 1973. Arhiv je počeo rad na mikrofilmovanju najvrednijih arhivskih fondova i zbirki. Otvaranjem laboratorije za mikrofilmovanje omogućeno je reprodukovanje dokumenata i fotografija, formiranje fototeke i organizovanje arhivskih izložbi.Časopis Izvornik, koji izlazi od 1984. godine, spada među nekoliko malobrojnih publikacija u Srbiji koji se bave publikovanjem arhivske građe, koju na taj način približava ne samo stručnoj nego i široj javnosti. Do sada su objavljena 34 broja“, podsetila je ona.

U toku svog postojanja, kako je istakla Pavlović, arhiv u Čačku je uspeo da spase, sačuva, sredi i obradi značajnu arhivsku građu sa područja tri opštine, koja treba da se preda u nasleđe budućim generacijama.

“ Nestajanjem, odlaskom u stečaj, celokupna arhivska građa 170 preduzeća predata je Arhivu. Za svoju višestruko plodonosnu i stručnu aktivnost dobio je više priznanja, pohvala i nagrada. Oktobarsku nagradu Čačka 1968 godine. Za arhivsku delatnost priznanje „Nagradu Danica Gavrilović“ 1988; Nagradu „Zlatna arhiva“ iz Fondacije Aleksandra Arnautovića 2004 i 2019, za izdavački poduhvat godine u oblasti arhivistike i istorije, dva puta je dobijao Godišnju nagradu Đurđa I. Jelenića“ i četiri puta Nagradu „Danica Marković“ Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ (2006, 2009, 2012, 2016) za izdavački poduhvat godine“, kazala je Pavlović.

Inače, Kulturno-prosvetna zajednica Srbije 57. put dodeljuje Vukovu nagradu za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i na svesrpskom kulturnom prostoru.

Dobitnici Vukove nagrade za 2020. godinu su akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričarka književnosti Zlata Bojović, akademska slikarka Ljiljana Bursać, teatrolog i filmolog Zoran Đerić, muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić, istoričar književnosti Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor i muzički pedagog Nemanja Savić, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su Gradska biblioteka Novi Sad, Karić fondacija i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak. Povelju su dobili voditeljka Jasmina Nikitović Stojčić i publicista Milijan Stojanić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime