Pet decenija postojanja Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu

648

Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje obežava 50 godina rada i postojanja 

Na inicijativu žitelja rudničko-takovskog kraja, 14. oktobra 1970. godine Odlukom Skupštine opštine Gornji Milanovac o spajanju Narodnog univerziteta, u čijem sastavu je poslovao bioskop „Takovo“, Gradske biblioteke i Kulturno umetničkog društva „Abrašević“, osnovana je Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje – Kulturni centar Gornji Milanovac. 

Za prvog direktora imenovan je Milorad Glire Daničić. Počelo se od ideje. Sa puno entuzijazma i hrabrosti. 

Svi koji su manje ili više učestvovali u radu Ustanove, deo su priče o Kulturnom centru. Svako je na svoj način pomagao razvoju. Bilo da su to bivši i sadašnji radnici, privrednici koji su finansijski podupirali određene projekte, predsednici opštine i predstavnici lokalne samouprave, koji su donosili velike i teške odluke bitne za razvoj Kulturnog centra ili građani, krajnji korisnici usluga koji su svojim savetima doprinosili da budemo bolji. 

Za proteklih pet decenija rada realizovali smo više od 200.000 sati programa, od kojih se na bioskopske projekcije odnosi oko 40.000 sati. U našoj produkciji postavljeno je oko 120 pozorišnih predstava, realizovano je više od 1.100 projekata iz oblasti scenske, likovne, dramske i muzičke umetnosti, a organizovali smo i oko 500 koncerata klasične, zabavne, narodne, rok i pop muzike, kao i oko 300 nastupa folklora. 

Putem kurseva koji su organizovani u režiji Kulturnog centra, mnogi polaznici su upotpunili svoja znanja iz ruskog, engleskog, nemačkog, italijanskog i francuskog jezika ili stekli neku od diploma neophodnih za obavljanje svoje delatnosti (kursevi daktilografije, krojenja, kursevi za vozače viljuškara, vođenje poslovnih knjiga, obuka za rad na računaru, rukovanje gasnim instalacijama…). 

Kulturni centar je učestvovao u realizaciji i nekoliko igranih i dokumentarnih filmova, a dok su u okviru Ustanove poslovali biblioteka i izdavaštvo (od 1991. godine funkcionišu samostalno kao biblioteka “Braća Nastasijević” i NIP “Eurografik”), objavljen je i veliki broj naslova, od  kojih se neki i danas nalaze na policama univerzitetskih biblioteka. 

Iz Kulturnog centra potekli su i Muzej rudničko-takovskog kraja (1994) i Turistička organizacija (2000). Ustanova za kulturu umetnost ivanškolsko obrazovanje bila je preteča i razvoju elektronskih medija u opštini Gornji Milanovac. Još 1972. godine od Okružnog suda u Kragujevcu dobijena je dozvola najpre za pokretanje, a potom i emitovanje radio programa. 

Za sveukupan doprinos razvoju kulture, zaposleni i saradnici Kulturnog centra više puta su nagrađivani vrednim opštinskim i republičkim priznanjima.

Tačan broj posetilaca koji su u proteklih 50 godina posećivali programe Kulturnog centra, računajući i gostujuće u našoj organizaciji, nije poznat. Procene su da ih je bilo više od dva milion. Ipak, ono što Kulturni centar Gornjeg Milanovca izdvaja od drugih institucija kulture je to što, poslednjih godina, veliki broj posetilaca dolazi sa strane – iz većih sredina, pa čak i iz inostranstva. 

  • Iako smo prvenstveno osnovani da programe realizujemo za potrebe lokalne sredine, od samog početka projekti Kulturnog centra su privlačili regionalnu, nacionalnu, pa i međunarodnu pažnju. Najpre su to bili Susreti amaterskih pozorišta, pa Likovna kolonija “Mina Vukomanović Karadžić”, a potom i Međunarodni bijenale umetnosti minijature, manifestacija koja se punih 30 godina održava u Gornjem Milanovcu (pod okriljem KCGM od pete izložbe do danas). Usledili su međunarodni festival kratkog filma “Kratka forma” i “Dani Mije Aleksića”, rekao je Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra.

 

Povodom velikog jubileja – 50 godina rada i postojanja, Kulturni centar Gornji Milanovac

za svoje sugrađane u četvrtak, 22. oktobra 2020. godine / 20:00 sati / u velikoj sali Kulturnog centra organizuje pozorišnu predstavu „U agoniji“, koju je prema tekstu Miroslava Krleže na scenu postavila Ana Đorđević. U predstavi nastupaju Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić. Scenografiju predstave uradila je Mia David, a kostimografiju potpisuje Adrijana Pajić.

Početak predstave je u 20 sati.

Zbog epidemijološke situacije, broj mesta je ograničen, a besplatne ulaznice se preuzimaju u Kulturnom centru.