Preminuo „otac rokenrola“

72
Duane Eddy Duane Eddy in concert at the London Palladium, London, UK - 23 Oct 2018,Image: 392333136, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Američki gitarista Duejn Edi, kojeg su mnogi nazivali ocem rokenrola, preminuo je u 86. godini.

Edi, kojeg su neki nazivali i prvim gitarskim rokenrol bogom, preminuo je prekjuče u Tenesiju, od raka, saopštila je supruga američkog gitariste i kantautora Did.

Umetnik, koji je bio laureat Gremi nagrade, imao je veliki broj hitova, prevashodno instrumentala tokom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Ali, i polovinom osamdesetih, tačnije 1986. godine opet je uspeo da osvoji top liste, kad je uradio rimejk svoje pesme „Peter Gunn“.

Dvejn Edi Foto: Tammie Arroyo / AFF-USA.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Zbog prepoznatljivog stila sviranja gitare odavno je zaradio nadimak King of Twang. U Dvoranu slavnih rokenola uvršćen je još 1994. godine, podseća BBC, da bi 2008. postao i „stanovnik“ Kuća slavnih muzičara.

 

 

Duejn Edi je rođen 1936. u Korningu, u američkoj državi Njujork. Gitaru je počeo da svira kao klinac, i bio je potpuno samouk na ovom instrumentu.

Tokom karijere, koja je trajala govoto sedam decenija, prodao je više od 100 miliona albuma, a njegov opus inspirisao je mnoge, od Bitlsa, preko Blondi, do Brusa Springstina. A davne 2011, osvrćući se na uticaj koji je izvršio na generacije muzičara, kazao je:

– Kada ljudi, poput Brusa Springstina ili Džona Fogertija, kažu: „Duejn je imao veliki uticaj“, to je samo još jedna od nagrada za ono što sam uradio. I to mi vredi više od novca i slave. Greje mi srce.

NOVA.RS