Otvoren četvrti Međunarodni bijenale grafike u Čačku

0
620

ČAČAK – Četvrti Međunarodni bijenale grafike otvoren je u čačanskom Domu kulture, a učešće je uzelo 138 umetnika iz 33 zemlje.

Glavnu nagradu Bijenala „Gran pri 2020”, po odluci međunarodnog žirija, dobio je umetnik iz Meksika Victor M. Hernandez Castillo. Priznanja za tehničku izuzetnost u grafici pripale su umetnicima iz Ukrajine i Australije. Poneli su ih Olesya Dzhurayeva i Cleo Wilkoinson. Priznanje „Eks Libris“ dobila je umetnica iz Kanade Deborah Chapman.

Nagarde za tehničku inovativnost u grafici dobili su stvaraoci iz Amerike i Slovačke Alicia Mckim i Eva Hnatova, a za studentsku grafiku dobili su umetnici iz Indije i Srbije Deepak Yadav i Lidija Krnjajić. Srpski umetnik, Vladimir Milanović dobio je Pohvalu Bijenala.

Međunarodni žiri četvrtog Bijenala grafike delao je u sastavu – direktor Trijenala grafike u Bitolju u Severnoj Makedniji Vlado Goreski, kustos u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani u Sloveniji Božidar Zrinski, umetnički direktor Bijenala grafike u Varni u Bugarskoj Venceslav Antonov i istoričar umetnosti Miodrag Danilović iz Gornjeg Milanovca u Srbiji.

U okviru Bijenala izloženi su i radovi dobitnice Gran prija prošlog Bijenala grafike koji je održan 2018. godine – Gabrijele Bulatović iz Beograda. Takođe predstavljena su dela studenata završnih godina Fakulteta likovnih u primenjenih umetnosti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Prištini i Nišu.

U okviru pratećih izložbi prezentovani su radovi u kategoriji Minijatura.

„Cilj Bijenala ja da se regionalnim i međunarodnim umetnicima pruži institucionalna podrška u profesionalnom napredovanju, da podstakne i podigne interesovanje za ovu umetničku disciplinu među drugim akterima u umetnosi i kulturi, kao i među širom publikom na nacionalnom i međunarodnom nivou“, kaže umetnički direktor ove manifestacije, Dragan dobrosavljević.

On je podsetio da će kao poseban programski segment biti održana onlajn panel diskusija petoro umetnika i teoretičara iz Srbije, Italije i Amerike.

Njihova izlaganja tiču se složenog značenja grafike kao medija komunikacije i umetničkog izražavanja, a biće objavljena u zborniku radova. Izložbe četvrtog Bijenala grafike biće dostupne publici kroz samostalne posete i putem grupnih stručnih vođenja do 26. septembra.

Inače, Bijenale organizuje Platforma za promociju umetnosti multioriginala i umetnički direktor manifestacije Dragan Dobrosavljević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime