Održan Sajam zapošljavanja, u Čačku 500 nezaposlenih manje nego prošle godine

36

Prvi ovogodišnji Sajam zapošljavanja na području Moravičkog okruga, organizovan je juče u Kulturnom centru u Čačku. Više od 350 novih radnih mesta ponudila su 43 poslodavca.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je ovom prilikom istakao da se u gradu Čačku, zahvaljujući sprovođenju mera aktivne politike, koje se finansijski podržavaju iz gradskog budžeta, u proteklih osam godina uposlilo 40.000 ljudi.

  • Gledajući statistiku, u poslednjih petnaestak godina Grad Čačak je finansirao nešto manje od četiri miliona evra u mera aktivne politike zašpošljavanja. Zahvaljujući tome svemu, došli smo do brojke od 3.433 nezaposlene osobe u Čačku, što je za oko 500 manje u odnosu na prošlu godinu. Raduje me što je danas prisutno dosta poslodavaca, što stranih, što domaćih i što i oni koji su nezaposleni baš danas mogu naći zaposlenje za sebe, a mi kao lokalna samouprava trudiućemo se da im u tome pomognemo – rekao je Todorović.

On je istakao da se na današnjem Sajmu prvi put predstavila i nemačka kompanija PWO, koja za sada traži inženjere, a kako je najavio, gradnja ove fabrike u industrijskoj zoni u Preljini, počeće krajem maja i u njoj će biti zaposleno oko 800 radnika.

U ovoj godini, Grad Čačak je izdvojio pet miliona dinara za finansiranje mere samozapošljavanja nezaposlenih sa teritorije grada Čačka. Planira se podnošenje zahteva Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za dodatna sredstva u iznosu od 4.900.000 dinara radi zajedničkog finansiranja Grada Čačka i Nacionalne službe za zapošljavanje, kako bi kroz meru samozapošljavanja posao dobile 33 osobe.

Sajmu je prisustvovao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović, koji je istakao značaj ovakvih manifestacija.

  • Prošle godine smo održali oko 65 sajmova, učestvovalo je 1.700 poslodavaca, koji su ponudili blizu 20.000 noviha radnih mesta. Efekat jeste da se oko 10.700 ljudi u Srbiji zaposlilo upravo zahvaljujući aktivnosti koju su pokazali na sajmovima i taj trend će se nastaviti i u ovoj godini – rekao je Martinović.

Na ovogodišnjem Sajmu, posao su mogli naći vaspitači, ekonomisti, inženjeri elektro i mašinske struke, saradnici u osiguranju, operateri u metaloprerađivačkoj i mašinskoj proizvodnji, električari, radnici u prehrambenoj i ugostiteljskoj delatnosti, a potrebe su iskazane i za prodavcima, modelarima, šivačima, vozačima, magacionerima, administrativnim radnicima…