Kamenolom pored same škole, meštani se zastrašuju, opozicionaru izbušili gume

58

Meštani sela Кamenice, kod Кraljeva, mesecima upućuju pritužbe na rad obližnjeg kamenoloma odakle kamioni vuku kamene agregate za izgradnju Moravskog koridora. Najviše se žale na kamione koji ne poštuju propise i ograničenja pa često dolazi i do nezgoda.

Iza ovog kamenoloma stoje kontroverni biznismeni sa Severa Kosova, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, dok transport obavlja firma koju drži jedan od vođa navijača Crvene Zvezde.

Kamenolom se nalazi u samom centru sela, pored same škole pa su deca bukvalno ceo dan izložena prašini. Meštani su se pobunili, ali stigle su pretnje i zastrašivanja kriminalnih struktura.

Milan Vučetić iz Narodnog pokreta Srbije kaže da je nekada je ovo bilo najlepše mesto u Kraljevu i okolini, da je rekonstruisan put ka Goču, ali da danas nema života od kamiona i prašine.

„Imali smo najveći broj vikendica, noćenja, turista, ali ono što radi lokalna i republička vlast ostaviće veliki trag – pustoš. Od momenta kada je počela agresivna eksploatacija kamena za potrebe auto – puta počelo je divlje miniranje, kamen se bahato prevozi, a u stanovništvo se uselio strah jer ne smeju o tome da pričaju, da iznose svoje probleme, plaše se. Kamen se eksploatiše divlje, stvara se ogromna buka, minira se, stvara se ogromna prašina, ne prska se…Ljudi ne mogu normalno da žive. Škola, koja se ovde nalazi, đaci i nastavnici trpe“, ističe Milan Vučetić iz Narodnog pokreta Srbije.

Roditelji jedan dan nisu pustili decu u školu jer su uslovi z aboravak, ali i za rad u školi teški zbog buke i miniranja.

„Iza svega se krije kapital koji nije transparentan. Sve se vrši u koordinaciji republike, lokalne saobraćajne policije i ostalih. Kamioni se pune preko dozvoljene mere, prevrću se, opasnost su za meštane, pešake, bicikliste, ali očigledno da su prevoznici pod nečijom zaštitom. Da li gradonačelnika Kraljeva ili neke više instance? Saobraćajna policija njih ne sme da kontroliše. Građani se javljaju pojedinačno, pa su se osmelili i napravili skup, sačinili zapisnik, ali sada niko ne sme da ga preda jer se plaše nekoga. Kamenolom je u vlasništvu „patriota“ sa severa kosova, a prevoz vrše „patriote“ sa tribina“, zaključuje Vučetić.

Dan nakon što smo razgovarali sa Milanom Vučetićem, njemu su ispred zgrade, u centru Kraljeva, izbušene gume na automobilu. Policija je izvršila uviđaj i obećala brzu istragu i na tome se sve završilo.

ozonpress