Arsić – Naš Kulturni centar je lider među ustanovama kulture

769

GORNJI MILANOVAC – Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije pozitivno je ocenilo projekte Kulturnog centra i sa 1.350.000 dinara pomoćiće realizaciju četiri programa u oblasti savremenog stvaralaštva koje će Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje iz Gornjeg Milanovaca, kao nacionalne i međunarodne projekte realizovati do kraja godine.

Reč je o projektima: 15. Međunarodni bijenale umetnosti minijature (druga faza), 48. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, Minijaturno bijenale 8 – putujuća izložba i 6. Međunarodni festival kratkog filma „Kratka forma“. 

Za realizaciju druge faze Bijenala iz Republike će biti izdvojeno  400.000 dinara. Za Sabor narodnog stvaralaštva – četvrti u Gornjem Milanovcu odobreno je 500.000, a 250.000 dinara za putujuću izložbu osmog dečjeg bijenala. Šesti međunarodni festival kratkog filma ministarstvo će podržati sa 200.000 dinara. 

Podsećamo, Ministarstvo kulture i informisanja putem konkursa već je odobrilo tri miliona dinara za realizaciju završnih radova na rekonstrukciji „A faze“ Doma kulture u Gornjem Milanovcu. Reč je o sredstvima po konkursu „Gradovi u fokusu 2020“ koja su odobrena opštini Gornji Milanovac za projekat „Rudničko – takovski kraj OKNO KULTURE 2“. 

 

-Uspešnom realizacijom ovih projekata, za koje se već sada može reći da će privući veliku pažnju domaće i svetske javnosti, Kulturni centar će potvrditi status jedne od prestižnih institucija kulture u ovom delu Srbije –  rekao je Dragan Arsić, direktor Ustanove i istakao da zahvalnost ovom prilikom treba uputiti i svim društveno odgovornim preduzećima iz Gornjeg Milanovca koja, u okviru svojih mogućnosti finansijski podržavaju i druge projekte Kulturnog centra od značaja za žitelje našeg grada (na godišnjem nivou oko 150.000 dinara).

-Podrška Ministarstva kulture, kao i institucija od nacionalnog značaja potvrda je da smo na dobrom putu. Da smo u ovom delu Srbije lider među ustanovama kulture. U prilog tome govori i podatak da je za projekte Kulturnog centra putem konkursa i donacija od 2014. godine do danas izdvojeno više od 20 miliona dinara– istakao je Arsić.

Rad Kulturnog centra ove godine podržaće i Filmski centar Srbije. Za projekat nabavke dela bioskopske opreme (platno) Filmski centar Srbije, po konkursu će izdvojiti dva miliona dinara.