Od početka godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 310 ljudi

1042

Od početka godine zabeleženo je 22.000 saobraćajnih nesreća, u kojima je poginulo 310 osoba, a teške telesne povrede zadobilo 1.800 ljudi, podaci su Uprave saobraćajne policije.

Na konferenciji za medije pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su rekli da su glavni uzročnici saobraćajnih nesreća alkohol i neprilagođena brzina i da je samo u poslednja dva meseca zabeleženo 7.800 sudara u kojima je poginulo 149 osoba, a 800 povređeno.

Načelnik uprave saobraćajne policije Nebojša Arsov je najavio da će saobraćajci pojačanu kontrolu koju provode od početka leta nastaviti, a do sada je zahvaljujući tome otkriveno 10 odsto više prekršaja nego prethodnih godina, a težište je bilo na prekoračenju brzine, nevezivanju pojaseva i korišćenju mobilnog telefona.

– U junu i julu otkriveno je 410 vozača koji su bili za volanom sa više od dva promila alkohola u krvi – naveo je Arsov i objasnio da takvima sleduje zatvor od 30 do 60 dana, novčana kazna od 120.000 do 150.000 dinara, 15 kaznenih poena i 15 meseci zabrane upravljanja.

Na pitanje koliko od tih vozača je odmah posle trežnjenja odvedeno sudiji za prekršaje i odmah kažnjeno zatvorom, Arsov je rekao da samo pojedine sudije prihvataju da im se sudi u skraćenom postupku.

– To zavisi od okolnosti pod kojima je učinjen prekršaj, ali i od postupajućeg sudije – objasnio je Arsov.

Izvor: FoNet