Zaustaviti stranačko zapošljavanje u Čačku

0
340

Današnja konferencija za medije čačanskog ogranka Saveza za Srbiju održana je ispred ulaza u Filijalu NSZ u Čačku i imala je karakter performansa, kako bi se dodatno naglasio problem stranačkog zapošljavanja u Čačku.

Pozvali smo vas na konferenciju na otvorenom, ovde ispred vrata Filijale NSZ, i to u „pet do 12“, kako bi i na taj način skrenuli pažnju javnosti na veliki problem sa kojim se suočavaju svi naši sugrađani koji su nezaposleni. Iz Čačka se svakog dana, u proseku, iseli dvoje ljudi, upravo iz razloga što su nezaposleni i što nisu u mogućnosti da se zaposle. stranačkog zapošljavanja je bilo i uvek će ga biti, ali poslednjih 6-7 godina ono ne samo da je na neki način legalizovano u Srbiji i Čačku, već je postalo pravilo da se bez članske karte neke od vladajućih stranaka ne možete zaposliti. To više nije normalno niti podnošljivo – rekla je Mirjana Milinković Talović, poverenica DS za Čačak.

Ona je podsetila da su dolaskom SNS na vlast u  Srbiji doneta dva nova zakona, Zakon o javnim preduzećima i ustanovama koji je regulisao, između ostalog, i način izbora direktora na način koji bi depolitizovao upravljanje javnim preduzećima.

Međutim, desilo se upravo suprotno, pa je ispalo da je taj zakon legalizovao stranačko zapošljavanje, na način da su najpre u komisije koje sprovode konkurs i odlučuju o izboru direktora ubačeni stranački ljudi, koji onda kroz konkursnu proceduru biraju svog stranačkog kandidata, a taj kad postane direktor poslušnički zapošljava po spisku koji dobije iz stranke – kaže Mirjana Milinković Talović.

Drugi zakon koji je u Srbiji donet, a koji je, po njenom mišljenju  pospešio stranačko zapošljavanje je Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ili tzv. Zakon o zabrani zapošljavanja.

Taj zakon važi za sve osim za članove SNS i manjim delom SPS. Navodno nema novog zapošljavanja, bez odobrenja radnog tela Vlade Srbije, a u stvarnosti se  članstvo vladajuće stranke zapošljava na mala vrata, na PP poslovima ili u stalni radni odnos i tako se sedam gosina stvara armija zavisnih ljudi koji su tzv. kvote kojima se pune autobusi statista za stranačke skupove – kaže mirjana Milinković Talović.

Navela je i da Srbija suštinski ima dobre zakone, ali se ti zakoni svakodnevno krše bez sankcija ili ne sprovode.

Poslednji je trenutak da se sa takvom praksom prestane, jer u skorijoj budućnosti više neće ni biti bitno ko je na vlasti. U Srbiji više neće biti mladih ljudi, neće biti ni budućnosti, problem zapošljavanja više neće postojati jer nećete osim staračkog stanovništva imati ni koga od mlađih da zaposleite, jer će svi mladi otići iz Srbije – kaže poverenica DS.

Na konferenciji nisu pominjani konkretni podaci o broju stranački zaposlenih u Čačku, ali evidentno je da je u Čačku stranačko zapošljavanje ukorenjeno.

Evo samo primera od pre neki dana, kada je direktor jedne osnovne škole o aktuelnim planovima za renoviranje škole govorio na stranačkoj konferenciji za medije u prostorijama SNS-a. Mi smo do 2012. godine imali praksu da se direktori u javnom sektoru postavljaju po stranačkim sporazumima, ali tada nijedan tako postavljeni direktor nije o poslovanju javnog preduzeća ili ustanove kojom rukovodi govorio na stranačkoj konferenciji za medije. Danas stranački direktori ne razumeju ili ne shvataju da su korisnici usluga javnih preduzeća ili ustanova građani koji su članovi ili glasači i drugih pozicionih ili opozicionih stranaka – kaže Mirjana Milinković Talović.

Postoje i retki primeri, kao što je dosadašnja direktorka Zavoda za javno zdravlje, koja je dobila da sprovodi stranačko zapošljavanje u Zavodu, naveo je Slobodan Jakšić iz SzS.

Imamo i primer TOČ-a gde sadašnji direktor nije imao dovoljno propisanog radnog staža pa su ga neko vreme držali kao v.d. direktora dok se nije nakupio potreban broj godina. To vam je klasičan primer izvrgavanja zakona, jer i v.d. direktor valjda mora da ispunjava sve uslove kao i direktor. Stranačko zapošljavanje u Čačku drastično je prisutno u Bolnici, pa i u gradskoj upravi gde sve pršti od zapošljavanja mladih ljubavnica i devojaka pojedinih funkcionera – kaže slobodan Jakšić.

Izvor – ozonpress.net, S.M.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime