Sonjin septembar ove godine se održava u prostoru Jugoslovenske kinoteke u Beogradu

0
489

Tradicionalna manifestacija Sonjin septembar koja se svake godine priređuje u danima od 15 – 23. septembra (15. septembar 1961. dan Sonjinog rođenja i 23. septembar 2008. dan Sonjine smrti) ove godine se održava u prostoru Jugoslovenske kinoteke u Beogradu (Uzun Mirkova 1).

Program se sastoji iz dva dela – multimedijalna izložba Sonja Savić : Devojka iz grada i retrospektive igranih filmova u kojima je zapažene uloge ostvarila Sonja Savić.

Inače, Umetnička galerija “Nadežda Petrović” iz Čačka od decembra 2011. godine, voljom Mikaine Savić, brine o umetničkoj zaostavštini preminule glumice i multimedijalne umetnice Sonje Savić.

Svake godine u septembru, mesecu njenog rođenja i smrti, ova ustanova organizuje manifestacije poput izložbe, filmske i video projekcije, koncerti, panel diskusije… pod neformalnim nazivom ’’Sonjin septembar’’.

Sonja Savić rođena je 15. septembra 1961. godine u Čačku. Glumom je počela da se bavi u amaterskim trupama, a debitovala je na filmu „Leptirov oblak“ 1977. godine. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, diplomirala je 1982. godine u klasi profesora Minje Dedića, zajedno sa Svetislavom Goncićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem, Zoranom Cvijanovićem…

Filmskim ulogama tokom osamdesetih godina „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Čavka“ izborila je status zvezde domaćeg filma kreirajući uloge izvan odredenog faha, ali uvek sa prepoznatljivim ličnim pečatom.

Za glavnu ulogu u filmu „Šećerna vodica“ dobila je Zlatnu arenu na festivalu u Puli, 1984. godine, a za ulogu u filmu „Život je lep“, 1985. godine nagradena je na festivalu u Veneciji.

U muzičkom spotu Miroslava Ilića, za pesmu „Voleo sam devojku iz grada“ snimljenom 1987. godine, igrala je famoznu Devojku iz grada.

Umrla je u Beogradu 2008. godine, a sahranjena je u Donjoj Gorevnici kod Čačka.

Foto-www.nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime