Predstava “Profesionalac” Milanovačkog pozorišta uvršćena među pet najboljih u 2018. godini

0
168

GORNJI MILANOVAC – Predstava „Profesionalac“ koju je na scenu postavio reditelj Branko Knežević, jedna je od pet najboljih predstava u 2018. godini i kao takva izborila je plasman na završnicu nacionalnog festivala „Milivojev štap i šešir“. Festival se organizuje u čast Milivoja Živanovića i slavu glumačkog poziva, i po petnaesti put biće realizovan u Požarevcu.

Pošavši od svojih programskih opredeljenja, teatarske estetike, kao i uvida u trenutnu srpsku pozorišnu produkciju organizator festivala, Centar za kulturu – Požarevac, osim Milanovačkom teatru poziv za nastup na 15. jubilarnim glumačkim svečanostima uputio je i pozorištima iz Beograda („Studio Bis“, predstava „Pokondirena tikva“), Šida (pozorište „Branislav Nušić“, predstava „Bal vampira“) i Kragujevca (SKC, predstava „Peščanik“), uz učešće i domaćina – pozorišta iz Požarevca (predstava „Čudo u Šarganu“).
U čast pobednika festivala revijalno će nastupiti pozorište „Kreativni haos“ iz Smedereva (predstava „Murlin Murlo“), pobednik jedanaeste smotre „Živka Matić“.
Festival će biti realizovan od 22. – 27 februara 2019. godine, a nastup Milanovčana predviđen je za 26. februar.
Proveru pred nastup u Požarevcu, glumci Milanovačkog pozorišta imaće 14. i 21. februara 2019. godine od 20 sati na „Maloj sceni“.
Interesantno je pomenuti da je ove godine za nastup na festivalu u Požarevcu, kao kandidat Milanovačkog pozorišta bila i predstava „Silvija“, u kojoj nastupaju glumci teatra iz Gornjeg Milanovac: Tatjana Rašić, Danica Vučetić, Viktor Vujić i Mihailo Ristić.

O predstavi “Profesionalac“:
U ovoj „gorkoj“ komediji, detalji proživljenih života osvedočenog opozicionara (Teodor Teja Kraj) i njegovog policijskog islednika (Luka Laban) iskrsavaju iz tajnih policijskih dosijea i oživljavaju pred publikom kroz nevesele situacije i događaje osvetljene humorom i apsurdom. Neočekivani susret i bolna istina dovode do pogleda na prošlost iz potpuno drugačijeg ugla. “Profesionalac“, je tužna komedija o svim našim vremenima prošlim, za sva vremena buduća.
To je priča o „profesionalcima“ i „amaterima“…

„Profesionalac“ jedno od najznačajnih dela Dušana Kovačevića na scenu je postavio reditelj Branko Knežević, a uloge osim Kneževića (Luka Laban) tumače i Predrag Lošić (Teodor Teja Kraj), Ljiljana Miketić (Marta) i Mihailo Ristić / Nikola Starčić (Ludak).
Kostimograf je Biljana Knežević, majstor scene Milan Aćimović, a majstor tona i svetla je Viktor Vujić.

Reč reditelja:
„Nisam učinio više zla nego što sam morao.“
Ima li iskrenijeg, odlučnijeg suočavanja, preispitivanja tragike sopstvenog života, ispovesti i molitve za oproštaj, nego u rečenici koju u drami „Profesionalac“ Dušana Kovačevića izgovara Luka Laban, „policajac pre vremena, posle trideset godina pseće službe najuren u penziju…“, zato što je „postao blizak idejama problematičnih ljudi“, za to što je „fotokopirao i iznosio poverljive spise“, i zato što je „družeći se sa umetnicima postao pijanac“
Morao?
Kad sve prođe, kad dođe vreme svođenja računa sa sopstvenim životom i sopstvenim obrazom, kad se nad glavom ukaže besna balava zver onoga „što je morao“ i „onog što nije morao“, kad sve ideje i ideologije kojima je verovao otkriju svoje farisejsko lice, iza koga stoji, a zbog sopstvene nemoći i nedostojanstva, samo crvotočiva, potuljena potreba da se nad čovekom vlada, pred tim prepadnutim čovekom ostane samo jedna reč „morao“.
Morao?
Kad čovek shvati da ništa nije „morao“, da je odluke donosio sam, bez obzira na moranja i prinude, sam, po sopstvenoj slobodi, onda se pred njim ukaže sva beda i jad, bezdan sopstvenog ništavila i besmisla, jer shvati da tu slobodu nije ni imao, da je sam sebi je ukinuo, prepustio drugima i prihvatio da živi zato što „mora“.
A nije morao.
A nismo morali.
Onda nije čudo što iz dubine utrobe, bez suza riče potreba da se vratimo među ljude:
„Reci mu (sinu Milošu), da smo se rastali ko ljudi… Eto.“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime