Počela sedamnaesta „Kupusijada“

0
521

ČAČAK/MRČAJEVCI – Podizanjem zastave i izvedbom pesme „Starih Pomeljara“ -„Mrčajevci moje rodno selo…“ večeras je u najpoznatijem šumadijskom mestu počela 17 „Kupusijada“.

Domaćin ovogodišnje manifestacije, gradonačelnik Čačka, Milun Todorović je istakao da je ovo značajna turističko-ugostiteljska i zabavno-muzička manifestacija.

„Ovo mi je najveća čast koja mi je ukazana, dobio sam ulogu domaćina ovakvog spektakla, pravog, srpskog, izvornog događaja „ kazao je on.

Todorović se zahvalio svima koji su do sada organizovali „Kupusijadu“ i podsetio da je Mrčajevce, pored Obrena Pjevovića i Sonje Savić proslavio i Miroslav Ilić koji je i dalje deo ove smotre.

 

„Bez srpskog sela nema ni Srbije. Naša je dužnost da radimo i veselimo se. Hvala Vladi RS koja je prepoznala značaj ove manifestacije, a naša je dužnost i obaveza da uvek budemo uz svoj narod i svoju zemlju“, poručio je on prilikom otvaranja.

Todorović je ujedno uručio dva specijalna priznanja zaslužnima za ovaj događaj, Milunu Tošiću, jednom od najboljih kuvara svadbarskog kupusa u Srbiji i pevačkoj grupi – „Stari Pomeljari“.

Posle svečanog otvaranja usledio je koncert KUD-a iz Čačka i Obrenovca, a potom i Marinka Rokvića.

Sa posebnim interesovanjem očekuje se nadmetanje u pripremanju jela od kupusa za nagrade zlatni, srebrni i bronzani lonac, a od ove godine i novo takmičenje – u degustaciji svadbarskog kupusa.

Inače, manifestaciju organizuje Turistička organizacija Čačka i Organizacioni odbor Kupusijade, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave. Iz gradskog budžeta je opredeljeno 2,45 miliona dinara, i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koje je izdvojilo 1,5 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime