Patrijarh posetio Vidovu, gradi hram u rodnom selu

0
173

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej i gradonačelnik Čačka Milun Todorović obišli su radove na izgradnji crkve u selu Vidova kod Čačka, rodnom mestu patrijarha (svetovno Miroslav Gavrilović) Ideja o izgradnji nastala je 2015. godine, dok su pripremni radovi i izgradnja temelja započeti tokom 2018. godine. 

Po želji patrijarha, crkva je zamišljena kao brvnara po projektu koji je uradio profesor Kragujevačkog univerziteta dr Miloš Radovanović, takođe uz blagoslov vladičanski. Projektovana je po uzoru na crkve brvnare građene u Srbiji u doba osmanske vladavine i oko ustanaka. Očekuje se da krajem 2019. godine radovi na izgradnji budu završeni i crkva bude osvećena, a da istovremeno budu započeti radovi na izgradnji temelja konaka i temelja zvonika.

Crkva u Vidovi podiže se priloški, kao i većina naših hramova, a prema nekim računicama potrebno je oko 9,5 miliona dinara. Po završetku izgradnje, biće objavljeno kome je svecu hram posvećen.

Grad Čačak uz podršku Vlade Republike Srbije, preduzeća Putevi Srbije i Elektroprivrede Srbije podržali su izgradnju ovog objekta kroz infrastrukturno opremanje lokacije a po završetku svih radova planirano je i asfaltiranje prilaznih saobraćajnica sa izgradnjom parkinga za posetioce.

Sam objekat crkve nalazi se na izuzetno lepoj lokaciji odakle se pruža pogled na grad Čačak, zbog samog značaja objekta i ambijenta na kojoj se crkva nalazi očekuje se da će i privući veliki broj posetilaca.

Inače, trojica potonjih srpskih patrijarha duhovnim stopama pripadali su čačanskom kraju. Njegova svetost German (Hranislav Ćorić), koji je na čelu SPC bio od 1958. do 1990, službovao je kao paroh (1927 – 1931) u Miokovcima 12 kilometara severno od grada, i predavao veronauku u čačanskoj Gimnaziji. Nasledio ga je patrijarh Pavle (Gojko Stojčević), zamonašen 1948. u Blagoveštenju, u Ovčar Banji kod Čačka. Od Miokovaca, preko Vidove do Ovčar Banje, gorskim besputom ima samo oko 15 kilometara.

Izvor, Foto – ozonpress.net

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime