Nagrada „Mladi Dis” pripala Aleksandri Jovanović

0
118

ČAČAK – Stručni žiri za dodelu Nagrade „Mladi Dis” za 2020. godinu, koji je radio u sastavu: Enes Halilović (predsednik), Uroš Ristanović (član) i Nemanja Veljović Subrosa (član, suzdržan pri glasanju) većinom glasova doneo je odluku da Nagrada „Mladi Dis” pripadne Aleksandri Jovanović za rukopis „Jagma” koji je stigao pod šifrom „Pekmez od šljiva”.

Nagrađeni rukopis uspeva da na nepretenciozan i suptilan način prikaže lična iskustva pojedinca, ali i da kroz njih u horizont razmišljanja prizove savremene i uglavnom prećutkivane teme poput iseljeništva, problema urbanizacije grada, otuđenja od porodice i društva. Mešajući faktografske i ispovedne elemente, u okvirima jednog leta, autor(ka) piše svojevrstan intimni dokument koji, uz dodatni rad na rukopisu, ima potencijala da ostane trajni dokaz jednog vremena i kompleksnih odnosa čiji se otisci primećuju na liniji pojedinac–porodica–društvo–sistem.

Od 23 rukopisa koji su pristigli na konkurs za Nagradu „Mladi Dis” za 2020. godinu, žiri posebno pohvaljuje sledeće autore: Vuka Vučkovića, Milicu Bešić, Jelenu Marinkov i Lenu Volgin, objavljeno je na sajtu gradske biblioteke.

Takođe, žiri naglašava da je na ovogodišnji konkurs za nagradu „Mladi Dis” pristiglo više kvalitetnih rukopisa i da su razlike među najboljim zbirkama u nijansama, te ohrabruje nenagrađene autore da i dalje uporno rade na svojim tekstovima i da ne odustaju od poezije.
Aleksandra Jovanović, rođena 23. jula 1996. u Vranju, student je master studija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (Katedra za dramaturgiju).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime