Momčilo Nastasijević naš nasušni

0
171

GORNJI MILANOVAC – NASTeatar udruženje koje okuplja profesionalne pozorišne stvaraoce radi afirmacije života i dela velikog Momčila Nastasijevića, u sklopu projekta „Decentralizacija kulture“ koji je finansijski podržala lokalna samouprava, od 30. maja do 3. juna 2019. godine, organizovaće nekoliko pozorišnih predstava u mestima gornjomilanovačke opštine.

Značaj Momčila Nastasijevića za našu književnost, još nije u potpunosti otkriven. Nastasijević je pored maternjeg odlično poznavao i: francuski, nemački, italijanski, latinski, engleski i ruski jezik. Poznavao je svetsku književnost, ali nikada iz nje nije uzimao modele, kao što su to radili mnogi naši pesnici.

Zbog toga je za života osporavan, potiskivan i prećutkivan od strane javnosti – uprkos tome on je uspeo da svojim jedinstvenim stilom nađe nove zvuke i tonove koji su obogatili našu književnost.

Na putu afirmacije života i dela Momčila Nastasijevića, Ivan Perković, osnivač i direktor NASTeatra i dobitnik počasne nagrade na 15. Međunarodnom festivalu „Glumac Evrope“u četvrtak 30. maja 2019 godine u Takovu (09:30 sati / OŠ „Takovski ustanak“) i Pranjanima (12:00 sati / Dom kulture) izvešće predstavu „Priča o piscu priči“ – poučnu predstavu o odrastanju koja je sastavljena iz Nastasijevićevih pripovedaka „Priča o mišu koji je voleo svet“ i „Svileni ljubičasti konac“. U predstavi, pored naravno žive igre glumaca, deca imaju priliku da se upoznaju i sa elementima lutkarstva, i teatra senki.

Režiju i dramatizaciju predstave potpisuje Ivan Perković. Na sceni se pojavljuju i Milena Božić i Tatjana Dimitrijević glumci „Pozorišta na Terazijama i teatra „Madlenijanum“.

Prvu mini turneju po mestima gornjomilanovačke opštine Perković nastavlja u petak, 31. maja 2019. godine, kada će u Domu kulture „Vojislav Ilić“ na Rudniku od 20 sati izvesti urnebesnu komediju Ljiljane Bralović “Svetozar T’reći“(“Kad umreh onomad”), u režiji Mihaila Kostadinova.

Predstava „Pesnik za pesnike“- Momčilo Nastasijević na repertoaru je u ponedeljak, 3. juna 2019. godine. Reč je o poetskoj monodrami  koja opisuje život Momčila Nastasijevića od studentskih dana, do njegove prerane smrti. Predstava sadrži biografske elemente, malo poznate široj javnosti i u formi je dokumentarna.  

Život  Momčila Nastasijevića je veoma misteriozan i sadrži mnogo toga što privlači pažnju današnjeg gledaoca: ljubav, rat, stvaralaštvo, gubici, preokreti…  

Kod Nastasijevića pesma je stanje svesti. Da biste shvatili njegovo stvaralaštvo, morate najpre upoznati njega. Zbog toga je za mnoge on hermetičan, a u stvari njegova misao je kristalno jasna, samo treba jasno i da se kaže.

Predstava će biti izvedena u 12:40 sati u Domu kulture na Rudniku.  

„PRIČA O PISCU PRIČI“

Predstava za decu od 6 do 10 godina

Predstava traje 44 minuta   (simbolizuje godine života M. Nastasijevića )

Dramatizacija je sastavljena od dve pripovetke za decu.

U pitanju su fantastična priče, u kojima Nastasijević poredi odnos pisca prema svom delu, sa odnosom roditelja prema svom detetu.

U Predstavi, pored naravno žive igre glumaca, deca imaju priliku da se upoznaju sa elementima Lutkarstva, i Teatra senki.

U predstavi, pored uloge pisca, kojeg igra Ivan Perković, igraju i talentovane mlade glumice: Milena Božić, Tatjana Dimitrijević.

Režija i Dramatizacija: Ivan Perković

Song napisala: Jelena Vlahović

Muzika: Mladen Janković

Kostim: Sanja Zekanović i Ljilja Šiniković

 

ANTRFILE 2

SVETOZAR T’REĆI, urnebesna komedija

Kada ljudi ozbiljne životne sitacije pretvore u cirkus, u meni se stvori neutoljiva želja, da ih osudim i ismejem. Kroz Svetozarevo kazivanje iznosim osudu licemerju, pretvaranju i nekoj vrsti izopačenosti.

Drugi motiv je da svom junaku ispunim želju, koja je podsvesna želja svakog čoveka – da vidi koliko će kome nedostajati, kada ga ne bude bilo.

Likovi koje Svetozar pominje „NE POSTOJE“ … a sasvim su STVARNI. Prepoznaćete ih, i slobodno im dajte imena PO SVOM IZBORU

Režija: Mihailo Kostadinov

Svetozar: Ivan Perković

Tekst: Ljiljana Bralović (“Kad umreh onomad”)

 

ANTRFILE 3

PESNIK ZA PESNIKE – Momčilo Nastasijević

Ova poetska monodrama  obuhvata pesnikov život od studentskih dana, do njegove prerane smrti. Predstava sadrži biografske elemente, malo poznate široj javnosti i u formi je dokumentarna.  

Pesnikov život je veoma misteriozan i sadrži mnogo toga što privlači pažnju današnjeg gledaoca: ljubav, rat, stvaralaštvo, gubici, preokreti…  

Kod Nastasijevića pesma je stanje svesti. Da biste shvatili njegovo stvaralaštvo, morate najpre upoznati njega. Zbog toga je za mnoge  on hermetičan, a u stvari njegova misao je kristalno jasna, samo treba jasno i da se kaže.ve nove zvuke i tonove koji su obogatili našu književnost.

Autorski projekat: Ivan Perković

Narator: Renata Agostini

Premijera predstave „PRIČA O PISCU PRIČI“ u Srbiji, odigrana je 6. oktobra 2017 na festivalu „Dani Nastasijevića“ koji se tradicionalno održava svake godine u Gornjem Milanovcu.

Premijera u R. Srpskoj odigrana je 18. oktobra 2017 u K.C. Istočno Novo Sarajevo.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime