Lideri Zapadnog Balkana dogovorili se o jačanju veza

0
1023

Lideri Zapadnog Balkana su se obavezali da ojačaju ekonomske i društvene veze i pripreme taj region za budućnost, piše u saopštenju s današnjeg skupa „Dijalog o Zapadnom Balkanu“ koji je Svetski ekonomski forum priredio Ženevi, u Švajcarskoj, uz učešće i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Sastali su se premijeri ili ministri iz Albanije, Crne Gore i Srbije, kao i Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Bugarske, Turske, Nemačke, Švajcarske i s Kosova – uz čiji naziv je bila zvezdica da bi se ukazalo da se, kako piše, „ne prejudicira stav o statusu i u skladu je sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244“.

Razgovarali su o tome kako produbiti integraciju i ekonomsku saradnju, uz praktične mere za pripremu regiona za „Četvrtu industrijsku revoluciju“, za podsticanje ekonomske konkurentnosti i „razvoj nove generacije lidera“.

Učesnici sastanka su utvrdili mere za jačanje dijaloga i saradnje, posebno u podsticanju „inkluzivnog razvoja, veština i talenata“, podsticanju trgovine, omogućavanje saradnje javnog i privatnog sektora.

U saopštenju se navodi uspostavljanje „Centar za četvrtu industrijsku revoluciju“ kao dela mreže „Centres for the Fourth Industrial Revolution“, da bi pomogao pripremanje Zapadnog Balkana za nove tehnologije poput veštačke inteligencije.

Najavljeno je organizovanje regionalnog samita Jugoistočne Evrope 2019. godine, na kojem bi učestvovali „svi relevantnim lideri iz regiona i Evrope“.

U saopštenju piše da predstoji uspostavljanje Saveta Zapadnog Balkana za konkurentnost, radi jačanja produktivnosti, uključujući poboljšanje infrastrukture, funkcionalna tržišta, efikasne institucije i „zdrav ekosistem za inovacije i preduzetništvo“.

Najavljeno je i ozvaničavanje sporazuma o saradnji s Centrom Svetskog ekonomskog foruma za sajber- sigurnost (Centre for Cybersecurity) i otvaranje 10 „globalnih čvorišta“ u regionu, čime se „osigurava platforma za saradnju sledeće generacije lidera“.

„Zapadni Balkan je često igrao duboku ulogu u istoriji Evrope. Danas, obećavajući da zajedno rade na ekonomskim i društvenim pitanjima koja oblikuju naš svet, njegovi lideri šalju jasan signal da jedini način da se obezbedi budući mir, stabilnost i prosperitet je kroz veću otvorenost, saradnju i saradnju“, rekao je Klaus Švab, osnivač i izvršni predsednik Svetskog ekonomskog foruma.

„Srbija je prošla kroz težak program reformi, dajući prioritet obrazovanju i ekonomiji. …Naš region će postići dugoročnu stabilnost samo ako uspemo da uspostavimo narativ saradnje zasnovan na uzajamnom poštovanju i zajedničkim vrednostima“, rekla je Ana Brnabić, premijerka Srbije, prenosi se u saopštenju.

„Na ovom sastanku smo bacili pogled na bolju budućnost našeg regiona. Kombinacija ‘Četvrte industrijske revolucije’ i javno-privatne saradnje je neophodna, zbog čega je ovaj strukturni dijalog toliko važan“, rekao je u Ženevi premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Na sastanku su učestvovali i ministir spoljnih poslova Turske i Slovačke, Mevlut Čavušoglu i Miroslav Lajcak, ministarka odbrane Nemačke Ursula fon der Lejen, Kristina Marti, zamenica državnog sekretara i političkog direktora Ministarstva inostranih poslova Švajcarske, predsednik Slovenije Borut Pahor, Liliana Pavlova, ministarka Bugarske za predsedavanje Savetom Evropske unije 2018, Zoran Pažin, zamenik premijera i ministar pravde Crne Gore, Edi Rama, premijer Albanije i Hašima Tači, predsednik Kosova.

BETA, Foto – TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ KANCELARAIJA ZA SA SARADNJU S MEDIJIMA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime