Izbori za BNV poremetili rad Gradske skupštine Novog Pazara

0
524

NOVI PAZAR – Sednica Skupštine Novog Pazara prekinuta jer je u salu ušlo nekoliko desetina građana.

Sednica Skupštine Novog Pazara je prekinuta, jer je u salu ušlo nekoliko desetina građana, predvođenih odbornicima opozicione Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića.

Gužva je nastala još prilikom utvrđivanja dnevnog reda. Odbornici SPP-a tražili su da se razmatra i redosled asfaltiranja ulica u pojedinim novopazarskim naseljima, koje navodno gradska vlast preskače jer u njima žive uglavnom pristalice Zukorlićeve stranke, a koji su došli na sednicu.

Pojedini odbornici vladajuće većine (koju čine SDA Sulejmana Ugljanina i SDP čiji je osnivač Rasim Ljajić) i gradski funkcioneri počeli su da dobacuju da je SPP na sednicu doveo svoje aktiviste i pripadnike Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) tražeći da napuste salu, na šta su im iz te stranke odgovorili da su na sednici prisutni kao građani.

Usledilo je međusobno vređanje, guranje, koškanje i prekid sednice. Ni pokušaj da se sednica održi posle dvočasovne pauze nije uspeo. Predsednica Ifeta Radončić (SDA) zatražila je da građani, koji su u salu ušli sa odbornicima SPP-a, napuste salu jer nisu najavili prisustvo, što su ovi odbili. Sednica skupštine odložena je na neodređeno vreme.

– Poslovnik o radu predviđa da građani mogu prisustvovati sednici skupštine s tim što mora 48 časova pre održavanja sednice da se najavi njihovo prisustvo da bi se obezbedio normalan rad. U ovom slučaju nije podnet zahtev, ali je skupštinska većina odlučila da građanima dozvoli da prisustvuju bar do utvrđivanja dnevnog reda. Međutim bilo je teško održavati mir zbog izmanipulisane grupe građana u sali koja ne može da primi toliki broj ljudi. Sednicu sam morala da prekinem dok se ne obezbede normalni uslovi za njeno održavanje – rekla je predsednica gradske skupštine Ifeta Radončić.

Šef odborničke grupe SDP-a Muamer Bačevac za sve okrivljuje Muamera Zukorlića.

– On je poslao izmanipulisane ljude kojima je dao zadatak da prave haos i hoću da građani dobro razmisle i vide kako bi izgledao grad kada bi on njime vladao. To bi bio Divlji zapad – smatra Bačevac.

Funkcioneri i odbornici Zukorlićevog SPP-a krivicu za prekid sednice skupštine vide na drugoj strani – među aktivistima SDP-a i radnicima gradske uprave, koji su, kako tvrdi ova stranka, vređali građane koji su došli zbog problema sa kojima žive.

Šef odborničke grupe SPP-a Jahja Fehratović naveo je da građani nisu hteli da dozvole da budu obmanuti, te da će za narednu sednicu, po poslovniku, najaviti dolazak građana. On je rekao da su odbornici vladajuće koalicije vređali građane i imame koji su bili među njima.

– Problem je u tome što građani na ovaj način žele da spreče diskriminaciju i zloupotrebu budžetskih sredstava, jer i oni imaju pravo na asfaltirane ulice – kazao je Fehratović.

Predsednik SPP-a Muamer Zukorlić, iako odbornik, nije prisustvovao sednici. Šef odborničke grupe SDP-a Bačevac kazao je da to pokazuje da Zukorlića ne zanimaju brige građana, već samo izbori i da osvoji Bošnjačko nacionalno veće.

Izbori, bilo lokalni, parlamentarni ili za članove manjinskog nacionalnog saveta Bošnjaka u Novom Pazaru već nekoliko decenija su bezbednosno rizična aktivnost. Prilikom ranijih izbora i sukoba suprotstavljenih stranaka SDA i SDP bilo je mrtvih i ranjenih. U incidentu „stradao” je samo mobilni telefon novinara iz medija bliskog Zukorliću. A izbori za BNV su za dvadesetak dana.

Autor, Foto: Slavka Bakračević, Politika

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime