I nekoliko milanovačkih lekara za smenu Kriznog štaba

0
89

Do sada je 1249 zdravstvenih radnika iz Srbije okupljenih u inicijativu Ujedinjeni protiv kovida,imenom i prezimenom, potpisalo proglas ukazujući na, kako je navedeno, javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se zemlja nalazi.

I nekoliko lekara iz Gornjeg Milanovca potpisalo je apel za smenu republičkog Kriznog štaba i formiranje novog, potvrdila je za GMinfo doktorka Tatjana Milošević, pedijatar iz Gornjeg Milanovca.

– Svi mi koji smo završili medicinski fakultet imamo određeni medicinski način razmišljanja i posmatranja stvari. Nama ne može niko iz medija, ni predsednik, ni premijerka da kažu kakva je bolest i kako se sve dešava, kao i kakve su zakonitosti u epidemijama. Mi svi imamo dovoljno tog osnovnog znanja. Od samo starta vidim da tu postoje određene manipulacije, imam kontakt sa kolegama u raznim gradovima, znam kako se sve krije i šta se radi. Jednostavno, nama je potrebna istina, a da bi stanovništvo moglo da zna šta ih očekuje mora da zna istinu. Mi smo svi stanovnici Srbije, odrasli ljudi, nismo deca. Ne može vlast prema nama da se ponaša kao da smo deca i mi samo zahtevamo istinu. Među potpisnicima ima još nekoliko milanovačkih lekara, nisam ja jedina – rekla je u razgovoru za naš portal doktorka Tatjana Milošević.

Proglas, kojim se zaposleni u zdravstvi “ograđuju od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19”, pre tri dana iniciralo je 350 lekara, juče se taj broj popeo na 700, jutros na 1.206, da bi ih sada na tom spisku bilo 1249.

U proglasu se navodi da je potpuno popuštanje protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.) dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima.

Kako se ističe, konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti.

Između ostalog, traži se objašnjenje nadležnosti nad bazom iza COVID portala, organizovanje postupka pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od COVID-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

Zatraženo je da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini, da se formira novi, kao i da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

V. Popović, gminfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar
Molimo Vas unesite ovde ime